Psicoteràpia

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

En psicologia, psicoteràpia és un procés de comunicació entre un psicoterapeuta i la persona qui acudeix a consultar-lo («pacient» o «client») que cerca el canvi en la conducta, actituds, pensaments o afectes d'un individu amb l'objectiu d'augmentar el seu benestar.

El tractament de problemes quotidians es refereix més aviat com un «consell» (una distinció adoptada originalment per Carl Rogers) però el terme s'utilitza de vegades alternativament amb «psicoteràpia». A més, el terme psicoteràpia no pressuposa una orientació especialment científica, sent considerat denominatiu d'un ampli domini científico-professional especialitzat, que s'especifica en diverses orientacions teòrico-pràctiques.

Dins de la psicoteràpia existeix una gran diversitat de corrents, formes i conceptes teòrics aplicats a l'àmbit psicoterapèutic, que donen origen a d'altres tantes maneres d'establir aquest context de comunicació. Tanmateix, dues característiques que unifiquen a la psicoteràpia són:

  • El contacte directe i personal entre el psicoterapeuta i qui li consulta, principalment a través del diàleg.
  • La qualitat de «relació terapèutica» del context de comunicació, això és, una relació d'ajuda destinada a generar un canvi al pacient.

A causa de la naturalesa de les comunicacions que s'estableixen dins d'aquesta relació, hi ha temes significatius de privacitat o confidencialitat de la informació intercanviada, que remet a consideracions ètiques per a l'exercici de la psicoteràpia (codi deontològic). Per tant, l'habilitació d'un psicoterapeuta requereix un procés d'entrenament guiat per terapeutes amb major experiència o estudis.


Psicoterapeutes coneguts[modifica]

Annie Anzieu

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Psicoteràpia Modifica l'enllaç a Wikidata