Psicopatologia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La psicopatologia, provinent del grec psyché, ànima o raó; páthos, malaltia; i logos, discussió o discurs racional, pot ser usat en tres sentits:

  • Com designació d'una àrea d'estudi: És aquella àrea de la salut que descriu i sistematitza els canvis en el comportament que no són explicats, ni per la maduració o desenvolupament de l'individu, ni com a resultat de processos d'aprenentatge també entesos com a trastorn psicològic, malalties o trastorns mentals. A tall d'exemple, trobem l'estudi que diferencia entre percepció normal / sana i percepció que no és normal / sana, al marge de la definició de trastorn psicològic; en aquest sentit, l'al·lucinació hipnagògica és una percepció normal i sana.
  • Com a terme descriptiu: és la referència específica a un signe o símptoma que es pot trobar formant part d'un trastorn psicològic.
  • Com a designació d'una àrea d'estudi en psicologia que, en oposició a l'estat de salut (tal com és definida per l'Organització Mundial de la Salut: social, psicològica i biològica ), se centra a estudiar els processos que poden induir estats «no sans» en el procés mental. Així, el paper de l'aprenentatge, anàlisi de la conducta (Psicologia conductista) o qualsevol altre procés cognitiu, permet explicar els estats "no sans" de les persones, així com possibles aproximacions de tractament. En aquest sentit, malalties o trastorns mentals no és estrictament un sinònim de psicopatologia, ja que hi ha aproximacions que permeten explicar l'absència de salut. Per exemple, els processos d'aprenentatge relatius a la fòbia són ben coneguts, encaix aquest quadre clínic o no dins de la categoria psiquiàtrica de fòbia.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Psicopatologia