Vés al contingut

Conspiració d'Aponte

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentConspiració d'Aponte
Map
 22° 00′ N, 79° 30′ O / 22°N,79.5°O / 22; -79.5
Tipusrevolta d'esclaus Modifica el valor a Wikidata
Interval de temps1812 - abril 1812 Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCuba Modifica el valor a Wikidata

La conspiració d'Aponte fou un moviment abolicionista dirigit per José Antonio Aponte i Ulabarra, ocorregut a Cuba entre 1811 i 1812.

José Antonio Aponte

Precedents[modifica]

Com que a causa de l'augment de l'esclavitud dins la societat cubana de principis del s. XIX, es buscava obtenir el lloc deixat per Haití com a major productor de sucre del món, a l'illa s'organitzà una sèrie d'intents conspiratius per abolir l'esclavitud, i en destacà el de 1795, quan es va descobrir a Bayamo la primera conspiració abolicionista encapçalada pel llibert Nicolás Morales, que en ser denunciat va fugir i s'ocultà a Yareyal, prop d'Holguín.

Conspiració[modifica]

L'any 1808, a conseqüència de la invasió napoleònica a l'estat espanyol i l'arribada a Cuba de crítiques sobre el tema de l'esclavitud, s'arribà a una resolució cada vegada més arriscada per part dels criolls a favor de l'abolicionisme. És al 1811 que a l'Havana s'estructurà una nova conspiració abolicionista encapçalada pel llibert José Antonio Aponte i les seues xarxes s'expandiren fins a Sancti Spíritus, Trinidad, Camagüey, Bayamo, Holguín i Santiago de Cuba. La persona que uní la conspiració occidental a la part oriental del país fou Hilario Herrera, un valent mulat dominicà de profunda consciència antiesclavista i un excel·lent organitzador clandestí. L'11 de març de 1812, quan ja havia explotat la conspiració a Camagüey, Bayamo denuncià l'existència d'un grup conspirador a Holguín. Com a resultat de la ràtzia, es van detenir més de 50 persones i en el judici sumari es va condemnar a la forca al seu líder local, l'esclau d'origen congolés Juan Nepomuceno, i a cadena perpètua els seus companys Federico, Antonio, Miguel i Manuel.[1]

Referències[modifica]

  1. Castro Fernández, Silvio «José Antonio Aponte y Ulabarra, precursor». , 17-03-2012, p. http://www.granma.cu/+[Consulta: 28 maig 2018].

Notes[modifica]

  • Recentment el llibre del Dr. Juan Antonio Hernández Cap a una història de l'impossible: la revolució haitiana i el llibre de pintures de José Antonio Aponte va obtenir l'Esment Especial del Premi "Casa de les Américas" 2008, en la categoria d'assaig historicosocial.
  • Les actes de les declaracions de José Antonio Aponte amb motiu de la seua acusació judicial es troben editades en línia al lloc del Laboratori de Desclassificació Comparada: Anals de desclassificació I:2; dossier "José Antonio Aponte i el seu Llibre de Pintures" [1]. També se n'inclou ací una presentació de l'expedient.