Convertidor DC a DC

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un convertidor DC a DC és un dispositiu que transforma corrent continu d'una tensió a una altra. Solen tractar-se de reguladors de commutació que donen a la seva sortida una tensió regulada i, la majoria de les vegades, amb limitació de corrent. Es tendeix a utilitzar freqüències de commutació cada vegada més elevades perquè permeten reduir la capacitat dels condensadors, amb el consegüent benefici de volum, pes i preu.

Els convertidors DC a DC tenen els avantatges següents: simplifiquen l'alimentació d'un sistema, perquè permeten generar les tensions on es necessiten tot reduint la quantitat de línies de potència necessàries. A més, permeten un millor maneig de la potència, control de tensions d'entrada, augment d'harmòniques i un augment en la seguretat. Finalment, tenen gran eficiència.

L'inconvenient principal que tenen és que generen soroll, no només en l'alimentació regulada, sinó que a través de la seva línia d'entrada es pot propagar a la resta del sistema; també es pot propagar per radiació. Freqüències més altes simplifiquen el filtrat d'aquest soroll.

Tipus de convertidors DC a DC[modifica]

Els tipus de convertidors DC a DC existents són diversos. Normalment es classifiquen en tres grups: els que disminueixen la tensió a la seva sortida (convertidor reductor), els que augmenten la tensió a la seva sortida (convertidor elevador) i els que són capaços de realitzar ambdues funcions.

Reductors[modifica]

Elevadors[modifica]

Reductors-elevadors[modifica]

Vegeu també[modifica]