Cost variable

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Descomposició dels costos totals en costos fixos i costos variables.
* Fixed Costs = Costos Fixos
* Variable Costs = Costos Variables
* Total Costs = Costos Totals
* Units = Unitats

Un cost variable és aquell que es modifica d'acord amb les variacions del volum de producció (o nivell d'activitat), es tracti tant de béns com de serveis. És a dir, si el nivell d'activitat decreix, aquests costos decreixen, mentre que si el nivell d'activitat augmenta, també ho fa aquesta classe de costos.

Juntament amb els costos fixos, constitueixen els costos totals:

Tret dels casos de canvis estructurals, en les unitats econòmiques —o unitats productives— els costos variables tendeixen a mostrar un comportament lineal, cosa que els confereix la característica de posseir un valor mitjà per unitat que tendeix a ser constant. Tanmateix, en la teoria microeconòmica els costos variables se solen considerar no lineals: existeix un primer tram de rendiments creixents seguit d'un tram de rendiments decreixents.

Tots aquells costos que no són considerats variables són fixos. Aquesta distinció és essencial per a prendre decisions basades en costos, com per exemple, en màrqueting, a l'hora de determinar quant es pot invertir en una campanya promocional.

Exemples[modifica]

Un exemple de cost variable serien les comissions que es paguen als comercials en funció de les vendes. En cas que les vendes pugin, les despeses per comissions també ho faran, i a l'inrevés.

Un altre exemple de cost variable és la despesa en matèries primeres que fa una empresa. Si el nivell d'activitat cau, també ho fa el de despeses en matèries primeres; i si puja, també pujarà la despesa.

Finalment, en un supermercat, si els caixers es contracten segons el nombre previst de clients, llurs salaris constitueixen un cost variable.

Enllaços externs[modifica]