Vés al contingut

Crassula lactea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCrassula lactea Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSaxifragales
FamíliaCrassulaceae
GènereCrassula
EspècieCrassula lactea Modifica el valor a Wikidata
Masson, 1789

Crassula lactea és una espècie de planta suculenta del gènere Crassula de la família de les Crassulaceae.

Descripció[modifica]

És una de les suculentes de cultiu més boniques, que va ser introduïda al cultiu el 1774 pel senyor Masson del cap de Bona Esperança. El nom es refereix a les flors en forma d'estrella, de color blanc llet, amb perfums dolços, que, quan hi ha una bona massa junts, són impressionants.[1]

Crassula lactea és un petit arbust perenne, poc ramificat des de la base, flexuós, de 30 a 60 cm d'alçada. Tota la planta és llisa.

La tija és corbada, procumbent, escabrosa. Branques de fins a 40 cm de llarg, amb les fulles velles no caduques.

Les fulles són sèssils, creuant-se per parelles, gruixudes, carnoses, coriàcies, estretes-obovades, fins a oblanceo-tardanes, estretes i connates a la base al voltant de la tija, de 30 a 50 mm de llarg, 15 a 25 mm d'ample, planes i convexes a banda i banda, glabres, generalment de color verd apagat, amb una fila de punts blancs tant per sobre com per sota just al marge. Marge dur, sencer i sovint groguenc.

Les inflorescències en cimes, des de la punta de cada brot madur, panícula oblonga, formada per moltes branques oposades cimoses. Peduncle de 40 a 100 mm de llarg, pelut.

Les flors són perfumades, de color blanc, amb boniques anteres de color rosa. 5 lòbuls de calze molt curts, carnosos d'1,5 a 3 mm de llarg, lanceolats, punxeguts, fins a gairebé teretes a les puntes, quillats, glabres, de color verd. Corol·la en forma d'estrella, fusionada a la base per 0,5 a 0,8 mm, de color blanc o blanc trencat i de vegades tenyida de vermell cap als àpex. Lòbuls lanceolats a lineals-lanceolats, de 5 a 8 mm de llarg, molt aguts, mucronats i lleugerament còncaus, d'un nervi, que s'estenen en angle recte als pedicels quan estan totalment oberts. Floreix a l'hivern, de maig a juliol (desembre a març a l'hemisferi nord).

Distribució[modifica]

Planta endèmica de les províncies del Cap Occidental i del Cap Oriental, de Sud-àfrica, des de prop de Mosselbaai fins a East London, essent localment comuna entre Port Elizabeth i East London. Creix a l'ombra d'arbusts o arbres associats a afloraments rocosos, sovint a la vegetació de matolls del riu Great Fish.

Taxonomia[modifica]

Crassula lactea Soland. va ser descrita per Daniel Carl Solander i publicada a Hortus Kewensis; or, a Catalogue of the Plants Cultivated in the Royal Botanic Garden at Kew. London. 1: 396 (1789).[2]

Etimologia
  • Crassula: nom genèric que prové del llatí crassus, que significa 'gruixut', en referència a les fulles suculentes del gènere.
  • lactea: epítet llatí que significa 'lletosa', en referència al color blanc de les flors.
Sinonímia
  • Crassula lactea Sol.
    • Toelkenia lactea (Sol.) P.V.Heath
  • Crassula lactea f. variegata hort.

Referències[modifica]

  1. «The Encyclopedia of Succulents». Llifle.
  2. «Crassula lactea Soland.». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden.