Crescenci de Tortosa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personasant Crescenci de Tortosa
Catedral de Tortosa - Nau central.JPG
Catedral de Tortosa
Biografia
Naixement Crescentius
Probablement, segles III-IV
Roma? (Itàlia)
Mort Roma
Lloc d'enterrament Catedral de Tortosa 
màrtir
Celebració Església Catòlica Romana
Canonització Venerat a Tortosa des de la seva arribada en 1624; cos sant, no figura al Martirologi romà
Festivitat 14 de setembre
Esdeveniment significatiu Cos sant trobat a les catacumbes romanes; venerat a la Catedral de Tortosa
Iconografia Nen, amb palma de martiri
Modifica les dades a Wikidata

Sant Crescenci era el nom donat a un cos sant venerat a la Catedral de Tortosa, suposat nen màrtir dels primers segles del cristianisme a Roma. La seva festivitat litúrgica era el 14 de setembre, com la del màrtir Crescenci de Roma.

Història[modifica]

El cos el portà de Roma el cardenal Agostino Spinola Basadone, bisbe de Tortosa, i el regalà a la catedral tortosina en tornar en 1624. A la catedral es col·locà en una urna d'argent, de factura genovesa i datada en 1624, i poc després, en 1636 es publicà Vida y martirio del santo niño Crescencio, de Gaspar Moles (Tortosa: impremta de Francisco Martorell).

Segons una tradició transmesa per Joan Amades, el bisbe de Tortosa anà a Roma i volgué portar a la seva ciutat les relíquies d'un sant, pensant a portar-hi un cos sant o restes d'un dels màrtirs de les catacumbes. S'adreçà a una de les catacumbes romanes i començà a parlar, adreçant-se als allí sebollits, explicant que una bella ciutat catalana els esperava i qui volia acompanyar-lo a Tortosa. Milers de veus van sentir-se i deien "Jo! Jo!" i el bisbe, que no sabia quin cos escollir, n'agafà el que havia cridat primer i més fort, i era el del nen màrtir Crescenci. Un cop obtingut el permís pontifici, el bisbe portà el cos a Tortosa, on és venerat.

Els goigs del Crescenci venerat a Tortosa reprodueixen al text la llegenda del sant Crescenci de Roma, fill d'Eutimi i nascut a Perusa, identificant-lo amb ell i esmentant a les últimes estrofes el seu trasllat a Tortosa.

Bibliografia[modifica]