Cultura Przeworsk

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cultura de Przeworsk)
Infotaula de grup humàCultura Przeworsk

Modifica el valor a Wikidata
Tipuscultura arqueològica Modifica el valor a Wikidata
Part deedat del ferro Modifica el valor a Wikidata
EpònimPrzeworsk Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Originari dePolònia Modifica el valor a Wikidata
Inicisegle III aC Modifica el valor a Wikidata
Fisegle V Modifica el valor a Wikidata
Seguit perSukow-Dziedzice group (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

La cultura Przeworsk és una cultura arqueològica de l'edat de ferro que data del segle iii aC fins al segle V, i que va existir al centre i sud de Polònia, des de l'alt Oder a la conca del Vístula, i s'estengué després cap a l'est d'Eslovàquia i Subcarpacia entre l'Oder i les seccions mitjana i superior del Vístula, i cap al sud per la secció mitjana del Danubi en les capçaleres del Dnièster i Tisza.[1] Hui s'associa aquesta cultura amb els grups baltoeslaus.[2]

Pren el nom d'un cementeri proper a la ciutat de Przeworsk, al Voivodat de Subcarpàcia, on es van trobar els primers artefactes adscrits a aquesta cultura.

Referències[modifica]

  1. «The Germanic peoples». A: Cameron, Averil; Garnsey, Peter. The Cambridge Ancient History, Volumen 13 (en anglès). Cambridge University Press, 1998, p. 889. ISBN 978-0-52130-200-5. 
  2. Vegeu-ne Viquipèdia en anglés. Tanmateix, alguna publicació associa aquesta cultura amb la tribu germànica dels vàndals: https://www.nationalgeographic.com.es/historia/actualidad/descubierto-accidentalmente-cementerio-germanico-polonia_13629/8.

Bibliografia[modifica]