D'mt

Àfrica vers 400 aC

Dʿmt (alfabet sudaràbig: DalAjinMimTa) fou un regne a la moderna Eritrea i nord d'Etiòpia que va existir vers el segle viii a V aC. S'han trobat molt poques inscripcions i els treballs arqueològics estan al començament. Se sap que fou l'antecedent immediat del regne d'Axum, i va acabar com a civilització abans de l'inici d'Axum.[1] Yeha fou el centre religiós i necòpolis del país però probablement no era la capital política.

La civilització va desenvolupar sistemes de reg, de treball de la terra, cultius, i va fer eines i armes de ferro.

Alguns historiadors moderns com Stuart Munro-Hay, Rodolfo Fattovich, Ayele Bekerie, Cain Felder, i Ephraim Isaac consideren aquesta civilització com a indígena. La influència sabea s'hauria iniciat al segle v aC, potser per una emigració o pel domini sabeu de la mar Roja. Altres historiadors com Joseph Michels, Henri de Contenson, Tekle-Tsadik Mekouria i Stanley Burstein consideren Dʿmt el resultat d'una barreja de pobles indígenes i una primera onada de sabeus.[2][3] L'evidència darrera suggereix que com la llengua ge'ez de la regió no és derivada del sabeu[4] la influència sabea fou menor potser limitada a alguns enclavaments comercials o posicions militars, i es va extingir al cap de poc temps.

El regne va desaparèixer al segle v aC, i haurien sorgit alguns regnes successors un dels quals, Axum, hauria arribat a l'hegemonia al segle ii o I aC.[5]

Reis coneguts[modifica]

Període Nom Reina Notes
Vers 700 aC a 650 aC
Mlkn (monarca) Wʿrn Ḥywt ʿArky(t)n contemporani del mukarrib sabeu Karib'il Watar.
Mkrb (mukarrib), Mlkn Rdʿm Smʿt
Mkrb, Mlkn Ṣrʿn Rbḥ Yrʿt Fill de Wʿrn Ḥywt, "Krei Ṣrʿn de la tribu YGʿḎ (=Agʿazi, mkrb de DʿMT i SB'"
Mkrb, Mlkn Ṣrʿn Lmn ʿAdt Fill de Rbḥ, contemporani del mukarrib sabeu Sumuhu'alay, "rei Ṣrʿn de la tribu YGʿḎ, mkrb de DʿMT i SB'"

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Uhlig, Siegbert (ed.), Encyclopaedia Aethiopica: D-Ha. Wiesbaden: Harrassowitz Verlag, 2005. p. 185.
  2. Stuart Munro-Hay, Aksum: An African Civilization of Late Antiquity. Edinburgh: University Press, 1991, p. 57.
  3. Nadia Durrani, The Tihamah Coastal Plain of South-West Arabia in its Regional context c. 6000 BC - AD 600 (Society for Arabian Studies Monographs No. 4). Oxford: Archaeopress, 2005, p. 121.
  4. Kitchen, Andrew, Christopher Ehret, et al. 2009. "Bayesian phylogenetic analysis of Semitic languages identifies an Early Bronze Age origin of Semitic in the Near East." Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences 276 nº 1665 (22 de juny)
  5. Pankhurst, Richard K.P. Addis Tribune, "Let's Look Across the Red Sea I", 17 de gener del 2003.