Daniyar Khan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDaniyar Khan
Nom original(tt) دانیال Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Mort1486 Modifica el valor a Wikidata
Kan
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaGengiskhànides Modifica el valor a Wikidata
PareKasim Khan Modifica el valor a Wikidata

Daniyar Khan fou kan de Kassímov, fill i successor de Kasim el 1469.

Junt amb Murtaza, fill de Mustafà, va prendre part a la campanya d'Ivan III de Moscou contra Nóvgorod el 1471 junt amb altres prínceps i caps tàtars. Va perdre 40 dels seis homes i els seus serveis li foren agraïts pel gran príncep però com a musulmà no se li va permetre fer presoners cristians.

El 1472 feia la guerra al costat de Moscou en contra de Sayyid Ahmad II de l'Horda d'Or. Murtaza fill de Mustafà, també va prendre part a aquesta guerra. El 1475 Meñli I Giray kan de Crimea va demanar al gran príncep enviar a Murtaza i Daniyar contra Ahmad Khan (Horda d'Or). Daniyar va participar el 1477 a la campanya de Nóvgorod.

El 1481 se l'esmenta al testament d'Andreu, germà del gran príncep, que li fa un llegat de diners. Un metge alemany portat a Rússia per tractat al gran príncep, el va tractar també però va morir de la malaltia que patia vers el 1486; el seu fill Kara Khoja va fer torturar al metge però després el va alliberar a canvi d'un rescat. El va succeir Nur Devlet, ex kan de Crimea, designat pel gran príncep.

Referències[modifica]

Howorth, Henry Hoyle. History of the Mongols, from the 9th to the 19th Century. Part II, division I. The so-called tartars of Russia and Central Asia. Londres: Longmans, Green and Co, 1880.