Deixalleria

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Contenidors selectius en una deixalleria francesa

La deixalleria és una instal·lació que permet fer la recollida selectiva d'aquelles fraccions de residus municipals per a les quals no hi ha un sistema de recollida domiciliària. D'aquesta manera, amb un simple cop de cotxe o un petit passeig, els veïns poden classificar ells mateixos els diferents tipus de residus domèstics que no han pogut minimitzar i dipositar-los selectivament, és a dir, en contenidors separats.

Les deixalleries són instal·lacions tancades i durant la seva obertura hi ha un servei permanent d'atenció al públic. L'encarregat de la deixalleria s'encarrega d'informar la gent, de la correcte gestió dels residus i de les tasques administratives.

A més a més de les deixalleries, també existeixen les deixalleries mòbils i les minideixalleries.

  • La deixalleria mòbil consisteix en un vehicle de recollida itinerant que se situa en diferents municipis o barris segons un calendari preestablert.
  • Les minideixalleries són petites instal·lacions que es troben dins d'un municipi i que permetent apropar el servei al ciutadà i que depèn de la deixalleria principal on es transporten el residus desats.

Els residus d'acceptació obligatòria per part d'una deixalleria són els residus municipals ordinaris (paper i cartró, vidre, envasos, plàstics no envàs, ferralla i metalls i tèxtils), els residus municipals especials (fluorescents i llums de vapor de mercuri, pneumàtics, bateries, dissolvents, pintures i vernissos, piles, frigorífics i electrodomèstics amb CFC i olis minerals de particular), els residus municipals voluminosos (electrodomèstics que no contenen substàncies perilloses i mobles) i altres residus (fustes, restes de jardí i runes provinents d'obres menors).

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]