Den Tüchtigen gehört die Welt

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaDen Tüchtigen gehört die Welt
Fitxa
DireccióPeter Patzak Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióPeter Patzak Modifica el valor a Wikidata
GuióPeter Patzak i Helmut Zenker Modifica el valor a Wikidata
MúsicaTom Waits Modifica el valor a Wikidata
FotografiaWalter Kindler Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeTraudl Gruber (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenÀustria i Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1983 Modifica el valor a Wikidata
Durada113 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalalemany Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerepel·lícula de ficció Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0096349 Filmaffinity: 836356 Letterboxd: the-uppercrust TMDB.org: 336633 Modifica el valor a Wikidata

Den Tüchtigen gehört die Welt (en alemany el món pertany als rics) és una paròdia d'una pel·lícula policial austríaca-estatunidenca del 1981 dirigida per Peter Patzak i protagonitzada per Franz Buchrieser com a major criminal vienès Kottan.

Argument[modifica]

Adolf Kottan, major de la policia criminal vienesa, ha de tornar a submergir-se en un sotabosc vienès de corrupció en la política i els negocis i ben aviat descobreix un escàndol tangible en el qual estan molt implicats representants d'ambdós sectors de la societat i elements criminals de tota mena. Aquesta vegada es tracta de l'especulació immobiliària a molt gran escala. Al capdavant d'aquesta qüestionable col·laboració hi ha el director general d'una empresa de planificació, l'enginyer Wolfgang Bleiner, la presidenta del consell de supervisió Dr. Herta Aichinger i el gerent de districte Erwin Sommer. Es beneficien de l'especulació immobiliària a costa del sector públic, especialment en el curs de la construcció d'un centre residencial i d'oci integral. També hi participen l'obscur Kralicek i el defraudador d'assegurances Haumer, que, impulsat per pensaments de venjança contra els especuladors de la construcció, vol treure profit dels seus coneixements intentant fer xantatge a Bleiner. Haumer acusa la companyia de Bleiner de ser en part responsable del destí de la seva filla, que va acabar en cercles ombrívols i va acabar en una pel·lícula porno.

El comandant de la policia Kottan intenta desentranyar les connexions amb els seus fidels amics Schremser i Schrammel i rep l'ajuda inesperada del periodista d'investigació Pigel. Les coses es compliquen encara més quan de sobte apareix un assassí professional de San Francisco anomenat Harry Werner en nom de Bleiner, que se suposa que s'ha de desfer d'Haumer, un còmplice no desitjat de les maquinacions de Bleiner. Les investigacions de Kottan aviat porten als més alts cercles socials i polítics de Viena, i estan molt interessats en que les investigacions policials s'aturin. Aviat sembla que tothom lluitarà contra els altres. Abans que l'assassí nord-americà pugui fer la seva sagnant feina amb el lladre xantatgista Haumer, fingeix la seva pròpia mort. Una mica més tard, Haumer mor a la presó, on no para de colpejar-se el cap contra la paret de la cel·la. Al final, Kottan fa sortir a la llum bona part de l’escàndol, però l'escàndol real es pot tapar amb èxit.

Repartiment[modifica]

Notes de producció[modifica]

Den Tüchtigen gehört die Welt és l'única pel·lícula de cinema derivat de la popular sèrie de paròdia criminal austríaca Kottan ermittelt sobre l'oficial de policia Adolf Kottan que treballa a Viena. L'estrena alemanya va tenir lloc en vídeo l'any 1982. La primera emissió televisiva va ser el 27 d'octubre de 1983 a ORF.

Lukas Resetarits, que interpreta el xantatgista aquí, va assumir el paper de Kottan després que Franz Buchrieser deixés la sèrie.

Comentaris[modifica]

El Film Archiv Austria diu: “La sàtira i la paròdia de la sèrie donen pas a matisos malenconiosos, sarcasme amarg i una estructura argumental sofisticada en el rerefons d'un país sacsejat pels escàndols polítics. La moral és com a molt una cosa per a les figures marginals: l'alta societat, en canvi, és desenfrenada i sense dolor. Un grup d'egoistes, units per la cobdícia." [1]

A film.at diu succintament: "Kottan va al cinema amb un toc irònic de Hollywood".[2]

El Lexikon des Internationales Films diu: "Triller polític sòlidament dissenyat sense ambicions més profundes, amb alguns elements paròdics»[3]

Referències[modifica]

  1. Den Tüchtigen gehört die Welt auf filmarchiv.at
  2. Den Tüchtigen gehört die Welt auf film.at
  3. Den Tüchtigen gehört die Welt a Lexikon des Internationales Films

Enllaços externs[modifica]