Desert de Strzelecki

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaDesert de Strzelecki
(en) Strzelecki Desert Modifica el valor a Wikidata
Imatge
La Pista Bore al desert de Strzelecki, a Austràlia del Sud
TipusDesert Modifica el valor a Wikidata
EpònimPaweł Edmund Strzelecki Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaNova Gal·les del Sud (Austràlia), Queensland (Austràlia) i Austràlia Meridional Modifica el valor a Wikidata
Map
 27° 41′ S, 140° 25′ E / 27.69°S,140.41°E / -27.69; 140.41
Dades i xifres
Superfície80.250 km² Modifica el valor a Wikidata

El Desert de Strzelecki és localitzat a la Far North Region d'Austràlia del Sud, sud-oest de Queensland i Nova Gal·les del Sud occidental. Està situat al nord-est de la Conca del Llac Eyre, i del nord de la Carena de Flinders. Dos altres deserts ocupen la Conca del Llac Eyre (el Desert de Tirari i el Desert de Simpson).

El desert cobreix 80.250 km² convertint-se en el setè desert més gran d'Austràlia.[1] La Tanca del Dingo, la Pista Birdsville, la Pista de Strzelecki, el riu Diamantina, riu Cooper i riu Strzelecki, totes passen pel desert.

El desert es caracteritza per extensos camps de dunes i és la llar de tres àrees silvestres. Va ser nomenat en honor de l'explorador polonès Paweł Edmund Strzelecki per Charles Sturt.[2] Va ser el primer navegador no indígena a la zona, seguit de prop per la nefasta Expedició de Burke i Wills.

Gran part del desert es conserva dins de la Reserva Regional de Strzelecki a Austràlia del Sud.[3] Parts de les seccions orientals del desert són protegides pel Parc Nacional Sturt. Una població de l'espècie en perill fosc notomys viu al desert.

El Cobbler Sandhills a prop de Lake Blanche és una secció del desert de Strzelecki on les dunes són substituïdes per petits monticles erosionats, majoritàriament amb vegetació a la part superior. Aquesta zona ofereix una gran dificultat per als primers intents de creuar el desert en cotxe, i el nom es refereix a les ovelles que eren els més difícils d'esquilar, conegut com els "sabaters (cobbers) en anglès".

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Deserts». Geoscience Australia, 05-06-2012. [Consulta: 5 febrer 2013].
  2. «Innamincka/Cooper Creek State Heritage Area». State Heritage Areas of South Australia. Department for Environment and Heritage. Arxivat de l'original el 2011-03-14. [Consulta: 13 juliol 2009].
  3. «Biodiversity Assessment - Simpson Strzelecki Dunefields». Australian Natural Resources Atlas. Department of the Environment, Water, Heritage and the Arts. Arxivat de l'original el 2012-02-29. [Consulta: 13 juliol 2009].

Enllaços externs[modifica]