Desmantellament d'una central nuclear

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Exemple de desmantellament en procés.
Transport d'un dipòsit sota pressió d'un reactor nuclear.

El procés de desmantellament d'una central nuclear, també anomenat procés de desballestament, és costós i llarg. Si s'observa el funcionament d'una central nuclear, de seguida s'entén que la perillositat de les instal·lacions obliguen a seguir un protocol molt pautat que encareix i allarga el temps d'execució del procés de desmantellament.

Procés de desmantellament d'una central nuclear[modifica]

Consta de tres parts, anomenades nivells, que s'han de seguir de forma obligatòria. Cal dir que, tot i que aquests són els passos generals, quan s'ha de desmantellar una central es dissenya un pla específic per a ella.

Primer nivell[modifica]

És el pas previ al desmantellament general de la central nuclear i comporta una descontaminació mínima de la zona. Consta de:

  • Extracció dels líquids de tots els circuits, podent retornar l'aigua del circuit secundari al riu si no està contaminada.
  • Desconnexió dels sistemes per impedir-ne la posada en marxa accidentalment.

Es complementa el nivell amb vigilància física a les instal·lacions i control de l'accés a la zona.

El nivell dura el temps necessari per a la seva execució.

Segon nivell[modifica]

El segon nivell consta de la desinstal·lació dels edificis i components dels circuits excloent-hi el reactor nuclear. Consta de les parts següents:

  • Descontaminació dels edificis. Els que no poden ser descontaminats han de ser enderrocats. Els que es poden descontaminar amb èxit poden ser utilitzats per a altres usos en finalitzar tots els nivells de desmantellament de la central.
  • Hi ha components que no poden ser aprofitats per cap altre ús i s'han de retirar en aquest nivell com són el generador de vapor (lloc on l'aigua escalfada a causa de la fissió nuclear es converteix en vapor d'aigua), el circuit de canonades primari, les turbines de vapor, les bombes del circuit primari i secundari i el condensador (lloc on el vapor d'aigua es refreda i torna a ser aigua líquida).

A més, es fa un blindatge biològic a l'edifici del reactor.

Aquest nivell es complementa amb un temps d'espera de 25 anys, anomenat latència, per tal de reduir la radiació de l'edifici del reactor, que representa el 90% de la radiació que es troba en una central nuclear. Un reactor nuclear pot tardar entre 10 i 100 anys a deixar de ser radioactiu però, com a norma general, s'esperen 25 anys abans de tocar-lo i quan s'ha de desmuntar, es fa amb la màxima seguretat.

Tercer nivell[modifica]

Un cop passats els 25 anys es procedeix a la retirada del reactor juntament amb tot el seu blindatge biològic. La perillositat d'aquest nivell fa que s'utilitzin sistemes de control remot per desmuntar-lo. Un cop finalitzat aquest pas, generalment s'enderroquen els edificis i la zona pot ser utilitzada normalment.

Desmantellament de centrals nuclears a Catalunya[modifica]

Actualment, la central nuclear de Vandellòs I es troba al segon nivell de desmantellament.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]