Vés al contingut

Dia de la Consciència Negra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

 

Plantilla:Infotaula geografia políticaDia de la Consciència Negra
Imatge

Localització


El Dia Nacional de la Consciència Negra se celebra, al Brasil, el 20 de novembre. Es va instituir el 2003 en l'àmbit estatal mitjançant la llei núm. 12.519, el 10 de novembre del 2011, i es considera festiu en prop de mil ciutats brasileres i als estats d'Alagoas, Amazones, Amapá, Mato Grosso i Rio de Janeiro per decrets.[1] En estats en què no aplicaren la llei, la responsabilitat n'és de la batlia, que decideix si serà festiu al municipi. L'ocasió és dedicada a la reflexió sobre la inserció de les persones negres en la societat brasilera.[2]

La data fou triada per coincidir amb el dia de la mort de Zumbi dos Palmares, el 1695. El Dia de la Consciència Negra remet a la resistència de les persones negres contra l'esclavitud de manera general, des del primer transport d'africans a la terra brasilera (1549).

Algunes entitats com el Moviment Negre (la més gran de l'estat) organitzen xerrades i esdeveniments educatius, dirigits sobretot a xiquets i xiquetes negres. La institució tempta evitar el desenvolupament de l'autoprejudici, és a dir, de la inferiorització social.(2)

Galeria d'imatges

[modifica]

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Portal Brasil. «Mais de mil cidades tem feriado no Dia da Consciência Negra».
  2. Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco). «UNESCO lança campanha para o Dia da Consciência Negra, 20 de novembro» (en portugués).