Diagrama de Tanabe-Sugano

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Els diagrames de Tanabe-Sugano s'utilitzen en química de coordinació per predir les absorcions dels compostos de coordinació en les regions de la UV i el visible de l'espectre electromagnètic. Els resultats de l'anàlisi d'un diagrama de Tanabe-Sugano d'un complex metàl·lic també poden ser comparats amb les dades espectroscòpiques experimentals.

Diagrames de Tanabe-Sugano[modifica]

Els set diagrames de Tanabe-Sugano per a complexos octaèdrics es mostren a continuació:

d2 Tanabe-Sugano diagram
Configuració electrònica d2
d3 Tanabe-Sugano diagram
Configuració electrònica d3
d4 Tanabe-Sugano diagram
Configuració electrònica d4
d5 Tanabe-Sugano diagram
Configuració electrònica d5
d6 Tanabe-Sugano diagram
Configuració electrònica d6
d7 Tanabe-Sugano diagram
Configuració electrònica d7
d8 Tanabe-Sugano diagram
Configuració electrònica d8

Diagrames innecessaris: d1, d9 i d10[modifica]

d1[modifica]

En un complex amb configuració d1 no hi ha repulsió electrònica i l'únic electró es troba a l'estat orbital fonamental t2g. Un complex metàl·lic octaèdric d1, com el [Ti(H2O)6]3+, mostra una única banda d'absorció experimental en UV-Vis. El símbol de terme per d1 és 2D, que es divideix en els estats T2g i Eg. El conjunt orbital t2g manté l'únic electró i té un estat energètic 2T2g de -4Δ. Quan aquest electró és promocionat a un orbital eg és excitat a l'estat energètic 2Eg, +6Δ. Això correspon a la banda d'absorció senzilla registrada a l'UV-vis. Així, la simple transició de 2T2 a 2Eg no necessita un diagrama de Tanabe-Sugano.

d9[modifica]

De forma similar als complexos metàl·lics d1, els complexos metàl·lics octaèdrics d9 tenen un terme espectroscòpic 2D. La transició és de la configuració (t2g)6(eg)3 (estat 2Eg) a la configuració (t2g)5(eg)4 (estat 2T2g). Això també pot ser descrit com un buit positiu que es mou del conjunt d'orbitals t2g als eg. El signe de Δ és oposat al de d1, amb un estat fonamental 2Eg i un estat excitat 2T2g. Igual que en el cas d1, els complexos octaèdrics d9 no requereixen un diagrama de Tanabe-Sugano per predir-ne l'espectre d'absorció.

d10[modifica]

No hi ha transicions electròniques d-d en complexos metàl·lics d10, ja que els orbitals d estan completament ocupats. Així doncs, no s'observen bandes d'absorció UV-vis i el diagrama de Tanabe-Sugano no existeix.