Vés al contingut

Diari Oficial de la República Italiana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El Diari Oficial de la República Italiana (en italià:Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana) és la font oficial de coneixement de les normes vigents a Itàlia. És una eina de difusió, informació i formalització de la legislació, els actes públics i privats que han arribat amb certesa al coneixement de tota la comunitat.

Notes històriques

[modifica]

Històricament, el Diari Oficial de la República Italiana es deriva de la Gazzetta Piemontese, el diari oficial del Regne de Sardenya del 2 d'agost de 1814 al 31 de desembre de 1859. La primera Gazzetta Piemontese es va publicar a partir de 1797 al 1800, estant suspesa la seva edició durant el període napoleònic. Les publicacions es van reprendre amb la Restauració, i a partir de l'any 1848 el subtítol mostrava textualment Giornale Ufficiale del Regno (Butlletí Oficial del Regne).[1]

El 4 de gener de 1860, la Gazzetta Piemontese va canviar el nom a Gazzetta Ufficiale del Regno d'Itàlia, transformant-se en l'actual de Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana després del referèndum institucional del 2 de juny de 1946. A partir del 17 de març de 1862 la Gazzeta Ufficiale del Regno d'Italia va portar el subtítol de Giornale Ufficiale del Regno d'Italia. El caràcter únic de «diari oficial» va ser només publicat a partir de 1884, abans d'aquesta data el Diari Oficial podia també portar notícies no oficials -per exemple, cròniques literàries o artístiques-.

El Diari Oficial de la República Italiana és una publicació de l'Oficina de Premsa i Casa de la Moneda de l'Estat i, a la versió en paper, és l'únic text definitiu i oficial dels actes legislatius de l'estat i està publicat pel Ministeri de Justícia. Fins a desembre de 2012, la consulta del Diari Oficial en línia lliure només es permetia durant els seixanta dies següents a la seva publicació, i si era més tard, només es podia dur a terme mitjançant pagament, fet que va ser criticat durament.[2] Finalment, a partir de l'1 de gener de 2013, la consulta del diari en línia és gratuïta.[3]

Referències

[modifica]
  1. «L'unità d'Italia dalle pagine della gazzetta ufficiale - i primi anni» (en italià). Associazione amici dell'accademia dei lincei. Arxivat de l'original el 2013-06-26. [Consulta: 6 octubre 2014].
  2. «Gazzetta Ufficiale, come guadagnare con le leggi dello Stat» (en italià). il Fatto Quotidiano. [Consulta: 6 octubre 2014].
  3. «Gazzetta Ufficiale sarà online e gratuita» (en italià). [Consulta: 6 octubre 2014].

Enllaços externs

[modifica]