Diego Tamayo Figueredo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDiego Tamayo Figueredo
Biografia
Naixement12 d'octubre, 1853
Bayamo prov. de Granma (Cuba)
Mort23 d'octubre, 1926
L'Havana (Cuba)
Dades personals
NacionalitatCuba Cuba
Formació professionalUniversitats de Barcelona i Madrid,
FormacióUniversitat de Barcelona
Universitat de Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióMetge i polític
PartitPartit Nacional Cubà
Obra
Obres destacables
Fundar la Creu Roja cubana

Diego Tamayo y Figueredo (Bayamo, 12 d'octubre, 1853 - La Havana, 23 d'octubre, 1926), fou un bacteriòleg, internista, publicista i polític cubà.

Va començar els estudis secundaris al Col·legi de Betlem de l'Havana el 1864. I després va prendre part a la guerra separatista dels deu anys, fins que, fet presoner però no va ser afusellat per tenir tan sols quinze anys, per la qual cosa va ser enviat a Espanya on va estudiar medicina a les universitats de Barcelona i Madrid, doctorant-se el 1878. Després del conveni de Zanjón va tornar a Cuba i va exercir la seva professió, primer a Manzanillo i després a l'Havana.

En esclatar la guerra de 1895, hi va formar part activa com a president del Consell revolucionari establert a Nova York, i després va ser vicepresident de l'Assemblea de Santa Cruz é individu de l'Assemblea Constituent. Durant la intervenció nord-americana va ser ministre de la Governació, càrrec que també va exercir sota la presidència d'Estrada Palma, sent elegit senador per l'Havana el 1905.

Paral·lela a la seva activitat política, va desplegar també una gran activitat professional, i ja el 1890 va ser president del primer Congrés mèdic celebrat a l'Havana. Juntament amb el doctor Santos Fernández el primer laboratori bacteorològic de Cuba, essent també el primer a ensenyar bacteorologia a aquella illa. Fundador i director del Dispensari del seu nom, que fou una escola d'especialistes, fou, a més, president de la Comissió Nacional d'Higiene i professor de patologia de la Facultat de Medicina de l'Havana, de la qual també fou degà. Va ser vicepresident del Congrés Internacional de la Tuberculosi celebrat a Barcelona (Espanya) el 1910.

Pero abans, el 10 de març de 1909 havia fundat la Creu Roja Cubana; que va ser reconeguda pel decret presidencial 401 (de 1909) com a Societat de Socors Auxiliar del Poder Públic.

Bibliografia[modifica]