Desintoxicació digital

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Digital detox)

S'entén com a digital detox [1](desintoxicació digital) a una tendència recent que busca evitar i escapar de l'addicció a la tecnologia. Es pot entendre com un fenomen social que vol allunyar a la gent dels dispositius digitals com ara els smartphones o els ordinadors per tal de tornar a connectar amb la societat. El eslogan que defineix aquest moviment es Disconnect to reconnect.

Avui dia cada cop més gent pateix de problemes físics i psicològics derivats d'una obsessió a aquestes tecnologies que ens envolten. Aquesta tendència té com a finalitat evitar l'abús i l'obsessió a les noves tecnologies, entenent que això pot comportar problemes en la nostra salut mental. Reivindica prendre consciència d'això i buscar maneres de portar una dieta digital més controlada. El fenomen Digital Detox pot recordar al que va suposar el ludisme en el seu moment traslladat a la revolució digital dels nostres dies.

Segons l'organització Digitaldetox.org, el 61% dels internautes globals confessa tenir algun nivell d'addicció a la Xarxa. Així mateix, el nord-americà mitjà admet passar almenys el 30% del seu temps en Internet revisant actualitzacions a les seves xarxes socials, tot i que no ho impliquin i siguin simples avisos.

Perills de l'abús a les tecnologies[modifica]

Actualment se sap que l'organ del nostre cos que més pateix a conseqüència de l'abús a les pantalles és l'ull. Cada dia hi han més casos de miopia diagnosticats. Estudis recents demostren que fem una mitjana de 9 parpallejos quan mirem la televisió o el movil mentre que, en una conversa normal arribem a parpallejar uns 20 cops. La vista cansada és un dels principals símptomes en ambients on l'ull està exposat durant una llarga estona a una pantalla digital. En aquests casos es recomana fer pauses sovint així com utilitar pantalles protectores.

També són comunes les lesions cervicals derivades de males postures sobretot a l'hora d'utilitar ordinadors.

Els símptomes de les persones que utilitzen massa els seus artefactes tecnològics són molt similars a aquells que depenen d'algun tipus de droga, segons ho consideren analistes com Marc Masio, psicòleg i creador del Programa Desconect@[2]

Digital Detox Sunglasses[modifica]

Oficialment anomenades IRL Glasses [3] han sortit recentment al mercat, són unes ulleres que utilitzen un filtre polaritzador el qual aconsegueix que el nostre ull no pugui percebre les pantalles digitals.

Referències[modifica]

  • Desintoxicación digital - AgenciaDonweb[4]
  1. «Digital Detox® - Disconnect to Reconnect» (en anglès). [Consulta: 13 novembre 2018].
  2. Gestión, Redacción. «¿Qué es y por qué es necesaria la desintoxicación digital?» (en castellà), 06-03-2015. [Consulta: 13 desembre 2018].
  3. «IRL Glasses, las gafas para aislarse del mundo digital» (en castellà). Clipset. Arxivat de l'original el 2018-11-13 [Consulta: 13 novembre 2018].
  4. http://agencia.donweb.com. «Desintoxicación digital, una tendencia que toma cada vez más fuerza | Agencia de Noticias Tecnológicas DonWeb» (en espanyol europeu). Arxivat de l'original el 2018-11-13. [Consulta: 13 novembre 2018].