Ludisme

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El líder dels luddites, gravat de 1813

El ludisme, luddisme o antimaquinisme fou una forma de protesta apareguda a Gran Bretanya a partir de 1811 i que s'allargà durant els primers decennis del segle XIX, fins al 1830. El ludisme pren el nom de Ned Ludd, un pseudònim emprat repetidament pels qui destruïen les màquines i les instal·lacions obreres.

Tradicionalment, s'ha considerat el ludisme com la primera forma de lluita obrera contra el capitalisme que, de retruc, s'oposa a la industrialització. Aquesta fou la visió que donaren Sidney Webb i Beatrice Webb a la seva obra sobre el sindicalisme britànic. Més endavant, Eric J. Hobsbawm començà a presentar indicis de la nova visió sobre el ludisme que George Rudé, Edward P. Thompson i John Rule han desenvolupat amb més precisió.

Així, actualment se sap que les destruccions ludites anaren a càrrec d'artesans que veien perillar la seva existència davant la ràpida introducció de mà d'obra que no havia de seguir l'aprenentatge de 7 anys que la llei marcà fins al 1814 i que no requerien ni preparació, ni qualificació, atès que empraven la nova maquinària tèxtil que es desenvolupava. Des dels sindicats d'origen gremial, els artesans actuaren contra la maquinària i contra aquests primers obrers, majoritàriament dones i nens amb salaris molt baixos.

A la llarga, davant la inevitable industrialització i proletarització del sector tèxtil, els artesans anaren abandonant les accions violentes i obriren els seus sindicats als obrers, això és, les dones i els pocs homes que aleshores formaven part del primigeni proletariat industrial britànic.

A finals del segle XX, en plena revolució digital, va sorgir un moviment conegut com a neoludisme, que s'oposa a la intel·ligència artificial i tot avanç científic que es recolzi en la informàtica. Reconeix que no solament els empresaris són els explotadors sinó que és la forma com funciona la tecnologia la qual aliena tant a l'explotador i a l'explotat convertint-se, a criteri d'ells, ambdós en parts funcionals de la maquinària tecnològica.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ludisme Modifica l'enllaç a Wikidata