Proletariat

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
«proletari» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «proletarii».
Infants proletaris

El proletariat (del llatí proles, llinatge o descendència) és el terme encunyat per Karl Marx per designar la classe obrera. Originalment s'identificava com aquelles persones que no tenen una altra riquesa que els seus fills. Aquest terme s'utilitzà inicialment en un sentit despectiu fins que Marx el definí més enllà d'ell, les doctrines del socialisme, el comunisme i l'anarquisme en general la classe social proletària és aquella que no disposa de la propietat dels mitjans de producció i que ha de llogar la seva força de treball a canvi d'un salari per a la seva subsistència.

En la postindustrial societat del coneixement es tendeix a assimilar "proletariat" a "cognitariat":[1] aquell que només posseeix la seva cognició, que és la "força de treball" que ha de vendre en els mercats. Precisament per la creixent inseguretat laboral i social (pèrdua de llocs de treball, deslocalitzacions, ràpida obsolescència professional...) es considera el terme "precariat"[2] un sinònim de "proletariat".

El proletariat a la teoria marxista[modifica]

A la teoria marxista, el proletariat és aquella classe de la societat que no té la propietat dels mitjans de producció. Per tant, l'única font d'ingressos per als proletaris és el lloguer de la seva força de treball.

El marxisme veu el proletariat i la burgesia (la classe propietària) com inherentment hostils, atès que, per exemple, els treballadors de fàbrica desitgen que els sous siguin tan alts com sigui possible, mentre que els amos desitgen que els costos, i per tant els sous, siguin tan baixos com sigui possible.

Segons la teoria marxista, el proletariat és una de les classes fonamentals de la societat capitalista; manca de propietat sobre els mitjans de producció i es veu obligada a llogar la seva força de treball per a proporcionar-se els mitjans de subsistència. El proletariat va sorgir de dins de la societat feudal. El desenvolupament del capitalisme està acompanyat de la descomposició de la petita producció mercantil, de l'empobriment dels camperols i artesans, que engrosseixen les files del proletariat; la seva explotació augmenta en grau incommensurable amb el desenvolupament de les forces productives del capitalisme. La consciència de classe del proletariat madura en el procés de la lluita de classes. Aquest crearà les seves organitzacions obreres.

Marx i Friedrich Engels inviten en el final del Manifest Comunista a la unitat total dels treballadors proletaris per tal d'arribar a la revolució social que acabarà amb l'economia política de la classe burgesa.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. "Proletariado es cognitariado" de Gonçal Mayos a Cambio social y cooperación en el siglo XXI (vol. 2), Barcelona: Educo/UB, 2014.
  2. "Cognitariado es precariado" de Gonçal Mayos al blog MacroMayos.

Enllaços externs[modifica]


Estratificació social: classes socials actuals
Burgesia (Classe alta)
Petita burgesia (Classe mitjana)
Proletariat (Classe obrera o treballadora)
Subproletariat (Pobresa)