Dijous d'Argent

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentDijous d'Argent

El Dijous d'Argent fou un esdeveniment ocorregut als mercats financers el dijous 27 de març de 1980. Una costeruda caiguda als preus de la plata desembocà en pànic a la primera matèria i els contractes de futurs.

Procedència[modifica]

Nelson Bunker Hunt i Herbert Hunt, els fills del milionari del petroli texà Haroldson Lafayette Hunt, Jr. havien estat intentant acantonar el mercat de la plata. En 1980 el preu assolí una alça espectacular (48,70$/unça.) una tercera part dels recursos mundials estaven en el seu control.[1] Però mentre el preu queia novament, foren incapaços de respondre a les seves obligacions, causant pànic als mercats.

Els germans Hunt havien invertit fortament en contractes de Futurs a través del corredor Halsey Stuart Shields. Quan el preu de l'argent es desplomà per sota del requisit mínim, el corredor sol·licità $100 milions, que els Hunt foren incapaços de fer front i el pànic consegüent es pogué sentir als mercats financers en general, així com a la primera matèria i als contractes de futurs.

Per salvar la situació, un consorci de bancs als Estats Units proporcionà 1.100 milions de dòlars en línies de crèdit per permetre als germans Hunt pagar-los a Bache i d'aquesta manera salvar la tragèdia.

Conseqüències[modifica]

Els Hunt perderen centenars de milions de dòlars a través d'aquest incident, però les fortunes familiars sobrevisqueren. Nelson Hunt es declarà en fallida i fou declarat culpable en 1988 per tractar d'acantonar al mercat.

Referències[modifica]