Vés al contingut

Discussió:Català nord-oriental

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

D'on ha sortit el nom de català nord-oriental? És un nom que es confon amb el català septentrional. Sembla que es refereixi a un rossellonès oriental. El nom més habitual és català central. --VRiullop 20:04 21 set, 2005 (UTC)

Septentrional vol dir "nord" i no és el mateix que "nord-oriental". Que si "nord-oriental" o "central" això depén del punt de vista del filòleg perquè, per exemple, si s'anomena "català meridional" (en voltes de valencià) des de Castelló fins a Guardamar, de "central", geogràficament parlant, no és gaire central realment. Els filòlegs que defensen la doble denominació "valencià/català" no li posen objeccions a "Català Central", però perquè fixen un altre grup de varietats dialectals que anomenen "Català meridional" o "Valencià Septentrional", com pots vore al mapa de varietats a Dialectes del català, que he fet basant-me en el que fan servir a la Universitat d'Alacant. Tradicionalment aquest grup no s'hi havia fixat i era una vasta zona de transició, i hi ha filòlegs que consideren que eixa zona és massa gran com per a considerar-la de "transició", i que té prou nombre de trets dialectals com per a considerar l'existència d'un grup. --Joanot Martorell 20:59 21 set, 2005 (UTC)
També he vist "català pirenenc-oriental" per als parlars de l'Empordà, i junt amb el septentrional ja no sé on situar el nord-oriental. M'extranya que aqui es doni preferència al nord-oriental per davant de central. Per posar algun exemple, l'IEC i la GEC utilitzen només el nom "català central". Potser "català nord-oriental" és el nom utilitzat al País Valencià? --VRiullop 16:15 22 set, 2005 (UTC)
Bé, a tant ja no arribe, jo no soc filòleg, eh?. L'únic que sé és, més o menys, que els filòlegs valencians que no són partidaris de la doble denominació "català/valencià" a eixa varietat dialectal sovint el diuen "català nord-oriental", mentres que els filòlegs partidaris de la doble denominació el diuen "català central", però fixen un altre grup nou de varietat dialectal. Si vols, podem enviar un email a l'AVL i preguntar si tenen algun criteri sobre els noms de les varietats dialectals a ver què diuen. Seria interessant, i tot. --Joanot Martorell 19:24 22 set, 2005 (UTC)

El nord-oriental és el del Rosselló l'oriental central és el de Girona, Barcelona i meitat est de Tarragona i el sud-oriental el de les Balears