Discussió:Catxirulo

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aviso que aquest mot no ve ni al DIEC ni al Moll. Llull 20:57 25 feb, 2004 (UTC)


En canvi google troba webs tant per catxirulo com per milotxa:

N'hi ha varies mes que semblen genuines. A mes, milotxa si que surt al Moll:

MILOTXA f.
|| 1. Estel que fan volar els nois (Tortosa, val., eiv.); cast. cometa.
|| 2. fig. Persona informal, menyspreable (Cast., Tortosa). La lluneta me :s'antrague, si no'm vengo de vatros, milotxes, més que milotxes, Moreira Folkl. 50.

La questio es si val la pena mantenir una plana separada o ajuntar-ho amb estel ... que per cert, cal desambiguar ! Xevi 21:31 25 feb, 2004 (UTC)

No discuteixo la paraula la validesa de la paraula milotxa (de fet, per desambiguar estel es podria redirigir ací). Sinó Catxirulo. En castellà molt cops s'utilitza el mot Cachirulo com a sinònim d'andròmina, de manera que ho he cercat al diccionari castellà i allà si que avareix V. Cometa. en la última accepció. Així doncs, sembla un castellanisme. Llull 21:42 25 feb, 2004 (UTC)

I no podria ser que en castellà "cachirulo" fos un valencianisme? Hi hauria que veure primer què va ser primer, si l'ou o la gallina. De totes maneres, jo vote per juntar estel-milotxa-catxirulo, i si hi ha alguna diferència entre els termes, doncs explicar-la. 26 feb, 2004.


Catxirulo no surt en el dicc cat-val-bal, que es forsa extens i conte moltes variants regionals, i en canvi Llull diu que cachirulo surt en un diccionari castella. Diria que sembla clar que es un castellanisme. xevi.

A més tampoc surt al DIEC on hi ha tot de paraules que en Fabra es va deixar pel camí. Crec que és més complert i tot que el Moll. Cal dir, a més a més, que cachirulo és el nom del mocador típic aragonès (no té poca tradició). I que a més en castellà sempre ha servit per dir andròmina (o daixonsis, com en diem a casa). Crec, però que la web de l'IEC té uin apartat de consultes lingüístiques. No sé si l'AVL ja és operativa per a això. Llull 18:22 26 feb, 2004 (UTC)