Discussió:Enllumenat públic

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La secció que anoto a sota mostra incohèrencia:

Timisoara, a l'actual Romania, va ser la primera ciutat de l'Europa continental en comptar amb enllumenat públic per electricitat. El 12 de novembre de 1884 s'hi van instal·lar 731 llums.

Comillas, a Cantàbria, va ser la primera localitat espanyola a disposar de llum elèctrica als seus carrers el 1881, com testimonien les cròniques de l'època durant l'estiu regi d'Alfons XII, convidat pel Marquès de Comillas, i la celebració de un Consell de Ministres a la vila.[4][5][6][7][8]

Jerez de la Frontera i Haro, l'any 1890, van ser les primeres ciutats espanyoles En fer ús d'enllumenat públic per electricitat. L'Ajuntament de Jerez va ser el primer a començar a instaŀlar aquest tipus d'enllumenat en els seus carrers, mentre que Haro va ser el primer a completar el procés d'instaŀlació en tot el seu entramat urbà.[9]

Tres anotacions respecte la secció:

  1. Si Timisoara va ser la primera ciutat europea amb enllumenat públic l¡any 1884 no pot ser que Comillas tingués enllumenat l'any 1881.
  2. Si Comillas va ser la primera ciutat amb llum elèctrica als seus carrers no pot ser que el següent paràgraf digui que Jerez de la Frontera i Haro fossin les primeres ciutats amb enllumenat públic elèctric. Les dos opcions s'oposen.
  3. Parlen de tres ciutats espanyoles amb enllumenat elèctric i no parla de quina va ser la primera ciutat a Catalunya. Crec que en ser la viquipèdia catalana hauria de tenir el marc referencial català. Això no vol dir que no s'hagi de dir res de la primera ciutat espanyola, però crec que és més interessant parlar de la catalana que de l'espanyola, on ho faran a la wikipédia.

Com que no en sé res d'aquest tema demanaria algun historiador del segle XIX que revisés el text i afegís les dades que manquen.