Discussió:Joan Botanch i Dausa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Suposada militància al Partit Carlí (1970)[modifica]

No dic que no existís, però no he trobat cap font que ho demostri. Maurici23 agafa un document del PC on diu que hi ha a les Corts franquistes del 1971 quatre procuradors carlins, i amb això vol demostrar la militància en el Partit Carlí. A mi em sembla que cal una mica més. Carlí i militant del Partit Carlí no són sinònims. Hi havia carlins que no van militar mai en el Partit Carlí o que podien ser lleials a Francesc Xavier de Borbó i Parma (encara que no tots els carlins eren xavieristes) però no hi van tenir cap responsabilitat al Partit Carlí organitzat l'any 1970. Cal millorar la font.--Bradoman (disc.) 13:15, 17 gen 2017 (CET)

Un dels quatre suposats militants del Partit Carlí segons Maurici23, Fidel Carazo, arriba a afirmar a les Corts que "el seu únic partit es diu Soria". https://books.google.es/books?id=E34qDQAAQBAJ&pg=PA606--Bradoman (disc.) 13:29, 17 gen 2017 (CET)

El butlletí clandestí carlí d'Andalusia, Pacto, declararia que: «Tots els partits polítics de la nació estan o donen la sensació que estan en una treva militar (...) Només nosaltres, amb la nostra organització en línia, actuem a la vista de tots. Només nosaltres vam presentar divuit candidats a les pròximes eleccions pel terç familiar. Només nosaltres contra el règim». https://ddd.uab.cat/pub/ppc/pacto/pacto_a1971m9.pdf

A la premsa del Partit Carlí d'aquesta època en relació als altres grups "carlins" sempre es refereixen a ells com "integristes" i no existia precisament bona relació.Maurici23 (disc.) 13:35, 17 gen 2017 (CET)

Tu mateix dius que l'any 1971 encara no havia culminat la divisió en el carlisme. L'any 1971 Joan Botanch podia ser carlí i haver estat militant de la Comunió Tradicionalista lleial a Xavier (la qual cosa també s'hauria de demostrar amb fonts), però has de demostrar que també va militar activament en la nova estructura política que se'n va dir "Partit Carlí", no només que l'hi van donar recolçament en una publicació clandestina, que en la meva opinió no demostra res.--Bradoman (disc.) 13:46, 17 gen 2017 (CET)

En els butlletins clanedestinos de entónces sempre que es parla de "carlins" es parla de gent pròpia. Es insitía molt en què no era carlista qui no estigués afiliat i censat dins de l'organització.

I en el moment en que la seva candidatura a procurador va ser presentada ja havien passat uns quants mesos des que formalment l'antiga Comunió Tradicionalista havia canviat la seva denominació per Partit Carlí. No consta ni sembla que durant aquests mesos s'hagués donat de baixa.

La divisió en el carlisme ¿quan comença i quan acaba per a vostè? Només per curiositat.Maurici23 (disc.) 13:52, 17 gen 2017 (CET)

En la meva opinió, el que no hi ha són militants del Partit Carlí de "manera automàtica", sense fer res, o només per haver estat carlí als anys 60. Militar-hi vol dir participar en una organització activament. Has de demostrar aquesta militància activa. Per a presentar-se com a procurador pel terç familiar no calia ser nomenat per un partit il·legal, lògicament. Tampoc calia "donar-se de baixa" d'una organització il·legal i no registrada enlloc.--Bradoman (disc.) 13:58, 17 gen 2017 (CET)

Les organitzacions polítiques fins i tot quan estan en la il·legalitat solen tenir censos d'afiliats. Almenys el Partit Carlí si els tenia. I quan es va començar el 1970 el procés dels Congressos del Poble Carlista es va deixar ben clar que no es reconeixeria com "carlí" a ningú que no es censarà. De fet a molts dels crítics, era el que se'ls responia, "que no tenien dret a criticar, quan no estaven censats i no participaven". En canvi a Botanch se li promociona i se li presenta com a propi. Haver estat de la CT històrica el 1965, per posar un exemple, no fa a ningú automàticament del Partit Carlí a 1972. Però haver estat de la CT al gener de 1971, sense baixa coneguda pel mig, si que fa, al principi, del PC al desembre de 1971.Maurici23 (disc.) 12:51, 18 gen 2017 (CET)