Discussió:KwaZulu-Natal

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

>UNA sola RAÇA, la humana; moltes ÈTNIES

Què?! Els humans tenen de tres races segons l'antropologia clàssica i una bestiesa segons quins investigadors. Les ètnies no són sinònims de races, pot haver diverses ètnies de la mateixa raça (sèrbia i croats) o diverses races en la mateixa ètnia (jueus). No sé si en aquest cas és o no intercanviable però els motius exposats no són lògics. Llull · (vostè dirà) 15:17, 21 mai 2006 (UTC)
Definició de raça: Divisió de l'espècie humana, de qualsevol espècie animal o vegetal, caracteritzada per certs trets constants i transmissibles per reproducció. Llull · (vostè dirà) 15:20, 21 mai 2006 (UTC)

De fet en aquest cas el que s'hi escau és "raça", ja que "asiàtic" no és una ètnia ni moltíssim menys. Llull · (vostè dirà) 15:22, 21 mai 2006 (UTC)

Raça, usat en un ambient suposadament acadèmic com la viquipèdia, vol dir "subespècie", si no ho tinc molt mal entès... I si ens vols fer creure que entre els humans hi ha subespècies, em sembla que no podràs... A part, per si no ho sabies, el que a sud-àfrica es classifica com a asiàtic inclou xinesos i indis, de manera que, si us plau, explica'm de quina "raça" estàs parlant. --83.43.176.98 16:41, 21 mai 2006 (UTC)
Collons nano, si no pots diferenciar un esquimal d'un zulú tens un fort problema. Negar l'existència de les races per negar el racisme és una fal·làcia, no pas una argumentació. No conec les estadístiques, però si poses "xinès" i "indi" en el mateix sac llavors no pots parlar ni de raça ni de ètnia sinó de "calaix de sastre". Llull · (vostè dirà) 16:46, 21 mai 2006 (UTC)
A veure, estàs parlant de fenotips, no de genotips. Si és així, estàs usant el terme raça en un sentit "popular", de manera que no hi pinta res en una enciclopèdia. I segon sí, aquestes estadístiques ajunten indis i xinesos com a asiàtics, i malais, khoisans, i barreja de khoisans amb altres, com a a "coloured". O sigui que sí, no són res més que un calaix de sastre racista, herència del règim de l'apartheid.
I pel que fa a negar l'existència de les races per negar al racisme, no vaig per aquí. La cosa és que el simple concepte de raça entre els humans és no científic i poc més que una construcció cultural, inherentment racista. --83.43.176.98 17:00, 21 mai 2006 (UTC)
Seràs políticament molt correcte però l'estàs cagant de mig a mig. Et recomano que llegeixis sobre antropologia o genètica de poblacions. El terme raça es fa servir sense connotacions racistes. Tinc un secret per tu: el fenotip està lligat al genotip. Per això s'hereda el color. Llull · (vostè dirà) 17:09, 21 mai 2006 (UTC)
Si no ho tinc molt mal entès, el color de la pell és l'únic tret físic que varia més entre poblacions que dintre de poblacions... Per això l'han fet servir sovint per a definir suposades races. Però ja et dic, és la mateixa ciència que la que feies tu abans posant en una suposada raça els asiàtics i en una altra els blancs... --81.39.158.231 17:24, 21 mai 2006 (UTC)
Ffff... en el ram en què sóc jo, el concepte de raça és importantíssim per afinar el subtipus de patologia i l'eficiència dels fàrmacs (pregunta-li a una famacòleg sobre la rapidesa d'acetilació). Mira això. Evidentment el que ha fet la ciència és ajudar a marcar amb precisió l'abre filogenètic humà. Si només et saps fixar en els colors de pell tens problemes d'observació. No insisteixis, el debat és pobre. Llull · (vostè dirà) 17:33, 21 mai 2006 (UTC)
Seguint el que diu Llull, hi ha molts trets que diferencien les races humanes, o eufemísticament parlant certs grups poblacionals fisiològics, a banda del color de la pell, un que més s'anomena és la mida del penis, altres són els cabells o altres trets físics, però també hi ha altres fisiològics i bioquímics: Sabies (si no recorde malament) que hi ha certs fàrmacs, alguns dels que afecten enzims o altres afers genètics, que serveixen per a tal raça?. Per favor, "anònim", no negues l'existència de les races, perquè les hi ha i en cap cas és i ha de ser discriminatori. Només els qui les neguen són els qui més discriminen negant la diversitat biològica. --Pepetps hehehe (Podem discutir-ho) 19:33, 21 mai 2006 (UTC)