Discussió:Torrebesses

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Per què s'hauria d'afegir informació a aquesta pàgina?[modifica]

Bon dia a tothom,

Torrebesses és un poble amb un patrimoni molt maco i singular de la zona on se situa. A més, disposa d'una trajectòria històrica molt rica i interessant. A través d'aquesta es percep la importància del poble al llarg dels passats segles. Una gran mostra d'això es pot apreciar visitant els seus carrers, observant les cases fetes de pedra, l'Església de Sant Salvador amb el seu retaule de pedra dedicat a Joan Baptista, el museu o les construccions de pedra seca que envolten el terme. En general, ens solem centrar molt a conèixer la història general del nostre país o del continent on habitem. Tanmateix, no ens hem d'oblidar de la història local. Aquesta és la raó que em motiva a completar aquesta pàgina.

Aquest article presenta mancances en tots els sentits. Inicialment, ens indica a la comarca que se situa, sense mencionar el fet que no sempre ha format part del Segrià. A continuació, i de manera molt breu, ens explica l'etimologia del seu topònim sense explicar quin és el sentit d'aquestes torres bessones, les quals, podem apreciar tant en la bandera com en l'escut del terme. Segons el meu parer, és un tema bastant interessant i significatiu que ens parla dels orígens dels vilatans que van habitar Torrebesses a partir del segle XI. Altrament, s'aprecien unes llistes sobre els topònims de Torrebesses i de personatges il·lustrats. Opino que es podria aportar molta més informació a aquestes per tal d'incentivar l'interès en la cultura i la història d'aquest poble. A més a més, no apareix cap apartat que expliqui la història de Torrebesses ni tampoc sobre el seu folklore.

A continuació mostraré la bibliografia principal que utilitzaré per millorar aquest article:

  • Catalunya Romànica XXIV El Segrià, Les Garrigues, El Pla d’Urgell, La Segarra, L’Urgell. Enciclopèdia Catalana, 1997.
  • Jané, Josep. Introducció a la història de Torrebesses. Ajuntament de Torrebesses i Diputació de Lleida, 2000.
  • Jané, Josep. Torrebesses. Poble de priorat de la cartoixa de Santa Maria d’Ecala Dei de Tarragona, 1451-1835. Museu Local de Torrebesses, 1990.
  • Monclús, Maria Jesús. Torrebesses, 500 anys sota el domini dels diferents Senyors Jurisdiccionals. Shikar: Revista del Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, núm. 6, 2019.
  • Monclús, Maria Jesús. Torrebesses: condicions de vida en el segle XVII. Shikar: Revista del Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, núm. 7, 2020.
  • Monclús, Maria. Jesús. Els molins a Torrebesses del segle XVII al XXI. Shikar: Revista del Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, núm. 9, 2022.
  • Ruy-Fernández, José. Notas Estadísticas e Históricas del Lugar de Torrebesses. Lleida, 1920.

Carlota.05 (disc.) 13:36, 28 des 2023 (CET)[respon]