Discussió:Via romana

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les aportacions d'Isaac Moreno Gallo[modifica]

Isaac Moreno Gallo és l'investigador sobre enginyeria romana i antiga que està fent difusió de manera exitosa, és conegut per ser el presentador dels documentals de La 2 de TVE sobre enginyeria romana. Enginyer i arquitecte, fa temps que investiga i publica i ha tingut èxit localitzant, excavant i donant a conèixer les carreteres romanes a Castella, la gran majoria de les quals eren desconegudes i estaven en risc de desaparèixer, si no ho havien fet ja. Alguns trams s'han aconseguit restaurar i posar en ús com vies verdes.


Convido a tothom a donar un cop d'ull al web del seu equip, un arxiu amb gran quantitat d'articles científics digitalitzats sobre enginyeria romana, al seu canal de Youtube i a reformar l'article sobre vies romanes de dalt a baix, d'acord amb els seus descobriments arqueològics. Per exemple, aquest article de l'any passat és un resum de les seves tesis sobre les vies romanes bastant recent, amb informació sobre la infraestructura i els tipus de carruatges que hi circulaven.


A grans trets, el valor de les seves aportacions és l'aproximació tècnica i arqueològica a aquestes infraestructures, rebutjant l'arquetip romanticista de les vies romanes com a camins empedrats o enllosats. Aquesta distorsió afecta la investigació de manera molt nociva, ja que les carreteres romanes no anaven empedrades (cosa que només passava en carrers o bé trams urbans i/o funeraris, com el tram inicial de la Via Appia) i, per tant, gairebé totes les carreteres empedrades que es cataloguen o promocionen com a vies romanes en realitat no ho són, solen ser camins construïts a partir de l'Època Moderna. En alguns llocs d'Espanya, fins i tot s'ha trobat la documentació d'arxiu dels segles XVIII o XIX del camí empedrat suposadament romà, o bé les descripcions dels enginyers borbònics de les vies romanes que es trobaven en construïr camins nous. A Catalunya, el camí de Parpers ja ha estat desmentit com a via romana, però el Camí del Capsacosta sol sortir citat per aquest investigador com un dels casos de falsa via romana promocionada com a tal.


Gràcies! Laiesken de Barkeno (disc.) 17:36, 31 gen 2023 (CET)[respon]