Discussió:Vila

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La llista de viles barreja diferents definicions de viles. 88.19.138.25 (discussió) 23:52, 13 nov 2008 (CET)

Referències[modifica]

No hi ha cap referència a l'article. Un tema com aquest, que pot produir confusió al lector, necessita estar ben referenciat, per saber quines localitats són viles per motius històrics, econòmics, religiosos... També caldria explicar com s'aconsegueix el títol de vila i si actualment encara té alguna utilitat, o només és un títol honorífic medieval.--Àlex Esp (Discussió) 19:47, 30 nov 2008 (CET)

Em sembla lògic fer un article sobre les viles i un altre en què figura la llista. ´Per tant he llevat la llista d'ací i l'he posat a banda. Així doncs podem discutir quines viles incloure-hi allà llista de viles dels Països Catalans i ací podem dedicar-nos a com i de que forma una vila es nomena i que comporta. Recordeu que les viles existeixen fora dels PPCC, a Espanya, França i la major part d'Europa. --espencat (discussió) 21:10, 30 nov 2008 (CET)

Bona idea! --Àlex Esp (Discussió) 22:46, 30 nov 2008 (CET)

Em sembla molt bona idea com s'ha resolt el tema, amb la llista a part. D'altra banda, quines referències voleu posar-hi? Una per a cadascuna de les viles que consten a la llista? Pel que fa a la categoria de vila, tot el que es diu a l'article és verificable mirant, tan sols, diccionaris i enciclopèdies. A més, es podrien posar altres referències, com diccionaris d'història i articles sobre l'antiga organització administrativa local. Ara bé, cal tantes referències, quan són coses senzillament verificables per qualsevol? Si creieu que sí, ja les aniré posant, no patiu. Ara, em semblaria excessiu de posar una referència per a cadascuna de les viles...
Aclareixo que avui dia, efectivament, no comporta res més que un títol honorífic, atès que les altres menes de guanys vénen pel costat del nombre d'habitants (independent del títol que tingui la població), o dels impostos que perceben en funció de conceptes diferents (indústries, comerços, etc.). Ara bé, és d'aquells títols honorífics que qui el té, no se'n vol desprendre; ans al contrari: en sol fer ostentació, perquè és un aval sobretot de caràcter històric.
Encara: quina confusió pot produir al lector? Us l'heu llegit bé, l'article? Hi està tot explicat: d'on procedeix, com s'obté... No sé pas què més cal perquè s'entengui... Potser una altra redacció, o una presentació diferent, no ho sé, però no crec que la informació que conté pugui representar cap confusió per a qui se la llegeixi bé.--Claudefa (discussió) 01:16, 2 des 2008 (CET)

El que no m'ha quedat gaire clar, segons l'article, és si actualment també es pot otorgar el títol de vila o és una reminiscència de l'edat mitjana. Hi diu que gairebé totes són d'origen medieval, però el meu dubte és si encara qualsevol poble amb determinats característiques pot optar a aconseguir-lo. Per exemple, a l'article de Ciutat podem veure com el títol de ciutat encara es concedeix, ja que al 1986 el va rebre Barberà del Vallès. I si encara es concedeix, qui ho decideix o com s'otorga? Segons el que has contestat abans, puc interpretar que actualment no es concedeix, sinó que és un títol honorífic, tal com els comtes o ducs. L'article és molt bo, tant la presentació com la redacció és molt bona, faig aquestes observacions per tal de millorar-lo i qui sap si potser optar a una distinció, somriure.--Àlex Esp (Discussió) 18:41, 2 des 2008 (CET)

No m'interessen les distincions. L'única distinció que persegueixo és que si algun estudiant cerca informació, n'obtingui, i el màxim de clara i fiable possible. Procuraré modificar una mica l'article, perquè quedin aclarits els dubtes que planteges. Pel que fa a les viles en altres països, crec que en general són els mateixos criteris que aquí, però no conec prou els costums, les lleis i les històries de cadascun per poder afirmar-ho de forma categòrica. No tinguis cap dubte, però, que la llista de viles està comprovada una a una, almenys en els dos mitjans que donen una informació del tot fiable: els escuts aprovats per la Generalitat de Catalunya (per aprovar un escut, cal un informe històric rigorós que avali la categoria del municipi o entitat descentralitzada que el sol·licita), i la Gran Eniclopèdia Catalana (consultable en línia), que té fet l'estudi, també rigorós, de cadascuna de les localitats dels Països Catalans. A més, en bastants casos, tinc documentació personal, en forma d'anotacions de les meves nombroses hores dedicades a l'estudi en arxius, així com informació extreta de les mateixes webs dels municipis. Avui mateix he hagut d'afegir una vila més: Sentmenat. El seu escut heràldic municipal no informa de la categoria de la població, atès que porta corona de marquès (Sentmenat és seu d'un marquesat) i, cercant altres dades, he ensopegat amb una pàgina web que informava que Sentmenat havia obtingut el títol de vila de mans d'Alfons XIII el 1917... Salut i bona cuina!--Claudefa (discussió) 19:06, 2 des 2008 (CET)

Claudefa, puc suggerir que quan canvies la primera línia dels articles no substitueixes "municipi" per "vila" directament sinó si s'escau poses "és una vila i municipi"? Ho dic perquè són coses distints i mentre la majoria de les viles seran municipis, no ho són tots. Cal que sàpiga el lector que és o no és un municipi, perquè és una distincció important pel que fa al seu estatu politicoeconòmic. --espencat (discussió) 16:09, 3 des 2008 (CET)

N'has trobat algun que jo hagi substituït municipi per vila? Precisament faig, sistemàticament, el que proposes que faci... i que ja faig!--Claudefa (discussió) 01:12, 4 des 2008 (CET)

Perdó si he dit que fas una cosa que no fas, em sembla que al veure "és una vila" a l'article de Benasc he pensat en tu - ací no posava municipi, només vila -, perquè havia vista abans que anaves posant "vila" als articles escaients (que em sembla molt bé, per cert). Es veu que en aquest cas no fores tu. Disculpa'm. --espencat (discussió) 10:53, 4 des 2008 (CET)

Res, home! Tots en fem, d'errors (jo no paro!)...--Claudefa (discussió) 17:57, 4 des 2008 (CET)

Molt bé Claudefa, és una bona aportació. Jo també comence a veure un possible article de qualitat. Dues coses doncs: una, que la llei és aplicable només a la CA de Catalunya, llavors s'hauria de buscar lleis paregudes, o constar la seua absència, al PV i els altres territoris catalanoparlants (i a la llarga, descobrir si el terme és vigent a d'altres llocs, com França - ho dubte però). Dues, voldria saber quins municipis s'han adherit a aquest terme de la manera que descriu la llei, és a dir, del 2003 ençà, quins s'han autodeclarat "viles". M'imagine que pocs.

Per altra banda m'interessaria ampliar diverses seccions. Quines altres menes de vila, a banda de vila closa i vila franca, existeix, tant als PPCC com arreu del món? Per exemple a Anglaterra hi ha les "market towns", viles que guanyaren el dret d'acollir un mercat. Diries que town és equivalent a vila? És el que tinc entès. Em sembla que a Castella se solia concedir aquest privilegi (veges l'article Fira d'abril sobre Sevilla) i m'imagine que a la corona d'Aragó també. Caldria potser una secció que descriu títols pareguts en altres llengues, i a banda de la ville francesa i la villa castellana, parlaria de "ville" en els noms de municipis nord-americans, town i berg/burg/börg. Al no ser un coneixedor de tots aquests països però, nom sé fins quin punt s'assemblen i quins són títols reials i quins arbitraris. Una salutació cordial. --espencat (discussió) 17:40, 8 des 2008 (CET)

He buscat les lleis equivalents a la catalana (espanyola, valenciana, balear...). En cap d'elles es preveu res sobre el tema. Per tant, per a ells continua sent un privilegi reial. D'altra banda, entenc que en general no susciti gaire interès, el títol de vila. Sí el de ciutat, en canvi...

Ignoro què passa a d'altres països, i la veritat és que no tinc la combinació de temps/ganes adequat per a dedicar-m'hi. M'interessen més, per exemple, els articles sobre el Pallars Jussà que estic fent.

Un detall, però: el 1994 es va declarar municipi independent Ciutat Badia, després anomenada Badia del Vallès. En la seva pàgina web es declaren vila, i l'escut heràldic municipal conté una corona mural de vila (l'estudi adjunt també ho diu, que és vila). Per tant, s'hi devien acollir de seguida, a la llei del 2003...

Els tipus de vila que conec ja són a l'article. El que dius de les "market towns" correspon, precisament, a l'interès medieval per obtenir el títol de vila.

Pel que dius d'altres llengües, ens trobem amb un primer problema amb el francès: en aquesta llengua, ville vol dir, alhora, vila i ciutat...

Pel meu cantó, miraré de contactar amb algú que entengui en dret administratiu municipal a veure si m'aclareix els dubtes que planteges...--Claudefa (discussió) 22:37, 8 des 2008 (CET)