Vés al contingut

Discussió:Vilafranca del Maestrat

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Hola, sóc vilafranquí, i donat que estem en una enciclopèdia oberta, crec convenient encetar esta discussió abans d'escriure cap article. Vilafranca del Maestrat és un terme que apareix en molta bibliografia catalana/valenciana. Ara bé, ningú al poble s'hi sent identificat i ben poca gent en coneix la existència d'este nom . L'origen d'este nom està en la divisió comarcal efectuada per Sanchís Guarner, on va incloure Vilafranca en la comarca de l'Alt Maestrat. Històricament Vilafranca, en canvi, formava part de les aldees de Morella que aconseguiren la independència el 1691, com és el cas de Cinctorres per exemple. És a dir, Vilafranca mai ha format part del Maestrat, sinó de les aldees de Morella. Si l'actual comarca dels Ports es considera un reflex d'aquelles aldees, a Vilafranca li pertoca estar a la comarca dels Ports, que a més és el sentiment de pertinença comarcal que és té al poble.

El nom Vilafranca del Maestrat no és oficial. El nom oficial en valencià és Vilafranca, a seques, sense cognom. Donat que al País Valencià no hi ha cap altra Vilafranca, no sembla tant necessari tindre un cognom. Si es fa necessari especificar de quina Vilafranca es tracta, es pot especificar que és al nord del País Valencià, a Castelló, o als Ports de Morella (depenent de cadascú).

El nom oficial en castellà és Villafranca del Cid, que és un nom que bastanta gent del poble accepta, però no és el nom valencià. L'origen de perquè és del "Cid" és incert i hi ha diverses hipòtesis. De totes formes, el "Cid" apareix molts anys després de que Vilafranca tingués la carta Pobla. --Estaka 21:37 31 gen, 2005 (UTC)

No es pot posar que "és del nord" en el nom de l'article. Cal posar o bé el nexe de amb el seu cognom o bé la comarca entre parèmtesis després. El motiu no és altre que de Vilafranques n'hi ha moltes. El DCVB en recull 4 anomenant a la d'aquesta del MaestratLlull 22:14 31 gen, 2005 (UTC)