Dolmen de Trullars

Infotaula de geografia físicaDolmen de Trullars
Imatge
Estat del dolmen pocs dies abans del gran incendi forestal del 2003
TipusCambra simple
Localització
Entitat territorial administrativaMonistrol de Calders (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 44′ 41″ N, 2° 02′ 05″ E / 41.74486°N,2.03466°E / 41.74486; 2.03466
Dades i xifres
Altitud711 m Modifica el valor a Wikidata
Història
CronologiaNeolític. Edat de bronze
Excavacions1920, Centre Excursionista de Vic
Conservació i restauració2006
PlantaRectangular

El dolmen del Pla de Trullars, el nom més apropiat per al qual fóra dolmen de Trullars, és una construcció feta amb grans pedres a l'època neolítica. És un megàlit del tipus de cambra simple, de mida força gran. Aquests tipus de sepulcres pertanyen a l'edat de bronze, entre el 2000 i el 1500 aC.

Es troba en el Pla de Trullars, dins el terme municipal de Monistrol de Calders, a l'extrem sud del Moianès, situat estructuralment en una posició dominant respecte l'entorn, a una altitud de 711,3 metres. S'hi pot accedir pel camí que surt de la Urbanització Masia del Solà.

El dolmen restaurat

La primera aproximació científica es produí l'any 1920, amb l'excavació del Centre Excursionista de Vic. Abans que fos afectat pels incendis de l'estiu del 2003, era envoltat per pins i sotabosc. Per la recuperació del dolmen s'efectuà una adequació de tot l'entorn. L'excavació es va fer a principis de 2003 amb la voluntat d'incloure'l dins una ruta turísticocultural. La restauració no es va acabar fins al 2006, i la ruta esmentada, que inclou un circuit per fer a peu per tot un seguit de barraques de vinya del terme, fins al 2008.

Es tracta d'un dolmen de cambra simple, diferenciat d'estructures megalítiques més complexes, amb una caixa de planta rectangular i amb grans lloses falcades a terra, amb una altra a sobre com a coberta de la cambra sepulcral, el lloc d'enterrament. Al voltant de la cambra hi havia un túmul de terres i pedra de planta circular.

L'excavació va afectar les restes del túmul que l'envoltava i l'interior de la cambra. Es coneixen detalls que indiquen que l'accés a l'interior era per una llosa que s'extreia en el moment de la sepultura.

Bibliografia[modifica]

  • ERILL I PINYOT, Gustau, GUAL I PURTÍ, Jordi (fotografies) i MANENT I ORISTRELL, Llibert (cartografia). Monistrol de Calders: El poble dels pagesos enginyers. Moià-Monistrol de Calders: Gràfiques Ister. Ajuntament de Monistrol de Calders, 2006. (Col·lecció Pedra i aigua, 1). DL. B-54.339/2006
  • PERARNAU I LLORENS, Jaume i PIÑERO I SUBIRANA, Jordi. Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Monistrol de Calders: Ajuntament de Monistrol de Calders, 1993. Sense ISBN.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dolmen de Trullars