Efialtes (general atenès)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Efialtes (general atenenc))
Infotaula de personaEfialtes
Nom original(grc) Ἐφιάλτης Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle V aC Modifica el valor a Wikidata
Atenes (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mort461 aC Modifica el valor a Wikidata
Atenes (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, militar Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAntiguitat clàssica Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militarestrateg Modifica el valor a Wikidata

Efialtes (en llatí Ephialtes, en grec antic Ἐφιάλτης) fou un general i polític atenenc, fill de Sofònides, o segons Diodor de Sicília fill de Simònides. Va viure al segle v, i va ser enemic declarat de Cimó.

Era amic i seguidor de Pèricles que, segons Plutarc, el va fer servir per proposar mesures quan ell no en volia aparèixer com a autor. Així quan els espartans van demanar ajut a Atenes contra Ithome l'any 461 aC es va esforçar per evitar, en contra de l'opinió de la gent, que s'ajudés a un enemic caigut.

Va ser un dels protagonistes en el derrocament i posterior traspàs del poder de l'Areòpag, quan, juntament amb Pèricles va aconseguir treure'n de la direcció al partit conservador, cosa que va suposar un cop molt dur per l'oligarquia. Plutarc diu que això va portar una gran credibilitat a la democràcia i el poble anava pel carrer cridant llibertat, però no diu quines competències van treure a l'Areòpag ni quines en van quedar.

L'èxit de les reformes d'Efialtes van provocar l'ostracisme de Cimó, defensor del sistema oligàrquic, però aquests serveis a la causa democràtica li van provocar l'hostilitat dels oligarques i va morir assassinat una nit, probablement l'any 456 aC. Els assassins encara no havien estat descoberts en temps d'Antifont, però segons Aristòtil i Plutarc, l'assassí va ser un tal Aristòdic de Tanagra.[1]

Referències[modifica]

  1. 2.Ephialtes a: William Smith (editor), A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. II Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 25