Vés al contingut

El Pedrús

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
El Pedrús
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xviii-XIX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Julià de Vilatorta (Osona) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCtra. Vilalleons, km 2,5. Sant Julià de Vilatorta (Osona)
Map
 41° 54′ N, 2° 19′ E / 41.9°N,2.32°E / 41.9; 2.32
IPA
IdentificadorIPAC: 23684

El Pedrús és una obra del municipi de Sant Julià de Vilatorta (Osona) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Masia de planta rectangular, coberta a dues vessants i amb el carener paral·lel a la façana, situada a migdia. Es troba assentada damunt la roca viva en direcció Est/ Oest, de manera que la façana de ponent consta de planta baixa i pis i la de llevant, a més, té golfes. Presenta diverses etapes constructives que s'han anat afegint al cos central. La façana presenta quatre portals rectangulars a la planta, els dos centrals de pedra. Al primer pis tres finestres, dues amb ampit motllurat i a les golfes hi ha una finestra, un antic rellotge de sol i un porxo amb baranes de ferro. A tramuntana hi ha poques obertures, a llevant hi ha un portal al primer pis i a ponent tres obertures a nivell de primer pis. Davant la masia hi ha grans lloses dretes, el pou i una bassa. Cal remarcar el valor popular i estàtic d'aquests elements. L'estat de conservació és bo.[1]

Història[modifica]

Masia construïda en diverses etapes, tal com ho demostres les dates:[1]

  • Portal d'entrada: 17 IHS 01[1]
  • Finestra dreta façana: 1805.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «El Pedrús». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 11 febrer 2016].