El Principi d'Arquimedes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre l'obra teatral. Vegeu-ne altres significats a «Arquimedes (desambiguació)».
Infotaula d'arts escèniquesEl Principi d'Arquimedes
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
AutorJosep Maria Miró i Coromina Modifica el valor a Wikidata
Llenguacatalà Modifica el valor a Wikidata

El Principi d'Arquimedes és una text teatral escrit per Josep Maria Miró Coromina. Amb direcció del mateix autor es va estrenar a la Sala Beckett, el 3 de juliol de 2012, en el marc del Festival Grec.[1] L'èxit de crítica i públic en motiva la reestrena el 2013 a la Sala Villarroel de Barcelona on s'hi està quatre setmanes per després girar per Catalunya. L'octubre de 2014 arriba en versió castellana al Teatro de La Abadía de Madrid.

L'obra va gaudir d'un ampli recorregut internacional amb diferents muntatges a països com Alemanya, Argentina, Grècia, Mèxic, Puerto Rico, Regne Unit,[2] Rússia o Italià.[3] També se'n va fer una lectura dramatitzada a la Comédie-Française.[4]

L'any 2015, Ventura Pons en va dirigir la versió cinematogràfica amb el títol de El virus de la por.[5][6]

Argument[modifica]

Ha arribat el dia que els "Cavallets de mar", el grup infantil de natació, comencin a nedar sense bombolla. Aquest moment crucial per als més petits de la piscina és el desencadenant perquè surtin a la superfície sospites, dubtes i temors. L'Anna, la directora del club de natació, demana explicacions a en Jordi, l'entrenador dels Cavallets, després que alguns pares s'hagin queixat de com el noi ha gestionat la negativa a llançar-se a l'aigua d'un dels nens, que no vol fer-ho perquè està espantat. En Jordi assegura que ha actuat amb tacte i que no l'ha renyat ni espantat. El problema, però, és un altre: els pares veuen amb inquietud i preocupació que, per tranquil·litzar-lo, l'hagi abraçat i li hagi fet un petó.[7]

El Principi d'Arquimedes és una obra que obre interrogants sobre les pors contemporànies, les relacions humanes, els prejudicis i la confiança.

Repartiment[modifica]

Personatge Intèrprets
Hèctor Albert Ausellé
Anna Roser Batalla
Jordi Rubèn de Eguia
David Santi Ricart

Referències[modifica]

  1. «El Principi d'Arquimedes» (en anglès americà). salabeckett.cat. [Consulta: 24 abril 2022].
  2. Gardner, Lyn. «Archimedes' Principle review – a cleverly executed, slippery little play» (en anglès). The Guardian, 28-04-2014. [Consulta: 24 abril 2022].
  3. «Spettacolo IL PRINCIPIO DI ARCHIMEDE -». teatrodirifredi.it. Arxivat de l'original el 2018-09-12. [Consulta: 24 abril 2022].
  4. «El principio de Arquímedes", traducida a más de 20 idiomas y estrenada en más de 50 países, llega al Teatro Quique San Francisco». masescena.es, 07-04-2022. [Consulta: 24 abril 2022].
  5. Ordóñez, Marcos «Estado de sospecha» (en castellà). El País [Madrid], 18-07-2012. ISSN: 1134-6582.
  6. «'El virus de la por', de Ventura Pons, arriba a Londres». llull.cat. [Consulta: 24 abril 2022].
  7. «El principio de Arquímedes - Teatro Abadía» (en castellà). teatroabadia.com. [Consulta: 24 abril 2022].