El Sagrat Cor de Jesús de Viladomiu Nou

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Església del Sagrat Cor de Jesús (Gironella)
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcció1905
Característiques
Estil arquitectònichistoricisme arquitectònic Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaGironella (Berguedà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. de l'Església, Viladomiu Nou
Map
 42° 00′ N, 1° 53′ E / 42°N,1.89°E / 42; 1.89
Bé inventariat
IdentificadorIPAC: 3327

El sagrat Cor de Jesús de Viladomiu Nou és l'església de la colònia tèxtil Viladomiu Nou (Gironella), construïda pels propietaris de la colònia el 1905, i inclosa en l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Inscripció a la Façana
Façana de l'església de Viladomiu Nou

Edifici d'una sola nau amb capelles laterals i coberta amb volta de creueria. L'absis és de planta rectangular, flanquejat per les dues dependències de la sagristia i cobert amb una cúpula quadrilobulada. La façana està orientada a llevant i flanquejada per dues torres de planta quadrada, ubicada a l'única plaça de tota la colònia. A la façana hi ha una portada allindanada amb un frontó arrodonit amb elements esculpits en baix relleu. Tot plegat està a més, emmarcat per pilastres adossades que suporten un fals frontó on hi figura una inscripció. El parament és de grans pedres treballades disposades en filades i unides amb morter. El decorativisme interior contrasta amb la decorativitat exterior.[1]

Història[modifica]

Després de la mort del fundador de la colònia, Tomàs Viladomiu i Bertran, els hereus es van repartir les dues colònies Viladomiu: Viladomiu Vell i Viladomiu Nou. Era el 1897. Això va fer que la segona s'independitzés de la primera, i comencés a ampliar-se. L'església es va iniciar el 1900 i es va finalitzar el 1905.[2] A la façana de l'església s'hi llegeix: A la memòria d'en Tomàs Viladomiu i Bertran en bona recordança aixecaren eix temple son fill Jacinto i son net March en l'any del senyor MCMV. Estilísticament respon al gust eclèctic del moment i a la direcció personal dels promotors de l'obra que combinaven elements clàssics a l'hora de dissenyar l'església.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El Sagrat Cor de Jesús de Viladomiu Nou
  1. 1,0 1,1 «Església del Sagrat Cor de Jesús». pat.mapa. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 3 novembre 2014].
  2. «Viladomiu Nou». Consorci del Parc Fluvial del Llobregat. Arxivat de l'original el 3 de novembre 2014. [Consulta: 3 novembre 2014].