El limpiador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaEl limpiador
Fitxa
DireccióAdrián Saba (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenPerú Modifica el valor a Wikidata
Estrena24 setembre 2012 Modifica el valor a Wikidata
Durada95 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

IMDB: tt2387455 Filmaffinity: 663115 Allocine: 215356 Rottentomatoes: m/the_cleaner_2012 Letterboxd: the-cleaner-2013 Allmovie: v574984 TMDB.org: 139306 Modifica el valor a Wikidata

El limpiador és una pel·lícula peruana, opera prima del director Adrián Saba, i estrenada el 2012 al 60è Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. Va ser seleccionada com la candidata peruana per a competir com Millor pel·lícula estrangera en l'edició 86 dels Premis Óscar,[1][2][3] però finalment no va ser nominada.

Argument[modifica]

La ciutat de Lima pateix la invasió d'un virus que en tot just unes hores acaba amb la vida d'homes i dones. Pel que sembla és una malaltia estranya i indesxifrable per la medicina, però altament contagiosa. Eusebio (Víctor Prada), com declara el títol del film, és el netejador, qui després de la mort d'alguna persona passa per allí per desinfectar i netejar els rastres del virus i de sang. En una d'aquestes neteges troba Joaquín (Adrián Du Bois), un nen de vuit anys la mare dels quals mor a causa del virus. Sense orfenat disponible per poder deixar al nen, Eusebio no troba una altra alternativa més que allotjar-lo en la seva humil casa i intentar buscar algun familiar.

Repartiment[modifica]

Recepció de la crítica[modifica]

En el lloc web Screen Daily, Mark Adams li dedica al film un balanç positiu: De ritme lent, però amb una delicada posada en escena, l'afable drama generacional d'Adrián Saba “The Cleaner”, amb el rerefons d'una Lima que es troba en les arpes d'una epidèmia que està matant a la gent a un ritme constant- és un excèntric film de ‘fantasia’, ple d'imatges memorables, però mancada d'escenes dinàmiques, d'acció. El director Adrián Saba evita utilitzar qualsevol embelliment cridaner, en canvi manté la càmera estàtica i permet que els petits moments de drama es desenvolupin. Víctor Prada compon apropiadament un lúgubre paper principal, però la forma en què el seu to i formes canvien, mentre passa cada vegada més temps amb el nen, és tranquil·lament atractiva.

Mentre que en els llocs web peruans ressalten el treball tant del protagonista com el director, el cinema del director peruà és un cinema d'austeritat, que conta una història petita, on els moments feliços no es presenten, s'han de trobar. L'òpera prima d'Adrián Saba aconsegueix profunditat en el seu plantejament, amb imatges efectives, commovedores i plenes d'emoció.

Premis i nominacions[modifica]

Any Treball nominat Premi Categoria Resultat
2013 El limpiador Festival de Cinema Peruà de París Millor pel·lícula Guanyador
2013 El limpiador Festival Internacional de Palm Springs New Voices/New Visions Guanyador
2013 El limpiador Festival Internacional de Transsilvània Premi FIPRESCI de la crítica Guanaydor
2014 Victor Prada Premis Platino Millor Interpretació Masculina Nominat
2014 Karin Zielinski Premis Platino Millor Música Original Nominat
2013 Karin Zielinski Festival Internacional de Cinema de Punta del Este Millor Música Original Guanyador
2013 El limpiador Festival Lakino Millor Fotografia Guanyador

Referències[modifica]

  1. «Còpia arxivada». La Dirección del Audiovisual, la Fonografía y los Nuevos Medios. Arxivat de l'original el 2013-09-28. [Consulta: 21 febrer 2022].
  2. «Oscars: Peru Submits 'The Cleaner' for Foreign Language Category». Hollywood Reporter. [Consulta: 27 setembre 2013].
  3. «Oscar 2014 Nominations Predictions- 'El Limpiador' Will Represent Peru at the Academy Awards». Latinos Post. [Consulta: 29 setembre 2013].

Enllaços externs[modifica]