Element SECIS

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

En biologia, l'Element SECIS (de l'anglès, SECIS: selenocysteine insertion sequence) és un motiu estructural (o seqüència de nucleòtids) del RNA missatger que fa que, davant la presència d'un codó UGA, la cèl·lula insereixi una selenocisteïna a la seqüència proteica que s'estigui traduint. El codó UGA, sense la presència de l'Element SECIS, fa que s'aturi la traducció.

En Eubacteria l'Element SECIS es troba poc després del codó UGA. En canvi, en archea i eucariotes, aquest element es troba en el segment 3'UTR de l'RNA missatger i pot afectar, en aquest cas, a més d'un codó UGA.

L'element SECIS està definit per unes seqüències característiques (nucleòtids situats en llocs concrets) i per una característica estructura secundària. Aquesta estructura secundària és fruit de l'aparellament de bases del RNA missatges. En eucariotes, l'element SECIS conté aparellament de bases no canònics A-G, gens comuns en la natura i que són crítics per a la funció d'aquest element.

En el camp de la bioinformàtica s'han desenvolupat molts programes per buscar l'element SECIS en les seqüències del genoma. Aquests programes se solen fer servir per identificar selenoproteïnes.

Referències[modifica]

  • G. V. Kryukov, S. Castellano, S. V. Novoselov, A. V. Lobanov, O. Zehtab, R. Guigó, and V. N. Gladyshev «Characterization of mammalian selenoproteomes». Science, 300, 5624, 2003, pàg. 1439-1443.
  • Gregory V. Kryukov and Vadim N. Gladyshev «The prokaryotic selenoproteome». EMBO Rep, 5, 5, 2004, pàg. 538-543.
  • Alain Krol «Evolutionarily different RNA motifs and RNA-protein complexes to achieve selenoprotein synthesis». Biochimie, 84, 8, 2002, pàg. 765-774.