Escala de Forel-Ule

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'escala Forel-Ule és un mètode per determinar aproximadament el color de les masses d'aigua, que s'utilitza en limnologia i oceanografia.[1] Mitjançant una barreja química diferent (les solucions estàndard es fan amb aigua destil·lada, amoníac, sulfat de coure, cromat de potassi i sulfat de cobalt) una paleta de colors s'obté en una sèrie de vials designats numèricament (1-21) que es compara amb el color del cos d'aigua. El resultat és un índex de color de la massa d'aigua que proporciona una indicació de la transparència de l'aigua i per tant ajuda a classificar la producció primària. Les graduacions de colors corresponen als colors de mar obert i d'aigua de llac, tal com pot veure un observador a terra o a bord d'un vaixell. El mètode s'utilitza juntament amb el disc de Secchi submergit a la meitat de la profunditat de Secchi.

El mètode va ser desenvolupat per François-Alphonse Forel i va ser estès tres anys més tard amb els marrons de verdós a cola pel limnòleg alemany Wilhelm Ule. L'escala de Forel-Ule, una escala comparadora de color, ha estat descrita per Wernand i van der Woerd[2] i pot ser vist com una simple escala, però adequada per classificar el color de rius, llacs, mars i oceans. Les observacions Forel-Ule pertanyen, a més de la temperatura, la salinitat i la profunditat Secchi, als més antics paràmetres oceanogràfics que es remunten a 1890.

Referències[modifica]

  1. «TOOLS OF THE OCEANOGRAPHER: Equipment: Measuring tools: Visibility» (en anglès). Biological Sciences Santa Barbara City College. Arxivat de l'original el 2010-12-12. [Consulta: 21 novembre 2012].
  2. M. R. Wernand, H. J. van der Woerd, "Spectral analysis of the Forel-Ule Ocean colour comparator scale.", J. Europ. Opt. Soc. Rap. Public. 10014s Vol 5 (2010), doi:10.2971/jeos.2010.10014s

Enllaços externs[modifica]