Via Campesina: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Reemplaçament automàtic de text (- + )
Línia 5: Línia 5:


==Història==
==Història==
Fundada l'abril de 1992, la Via Campesina va tenir el seu origen en una reunió realitzada a [[Managua]], [[Nicaragua]], quan agricultors i camperols d'Europa, Amèrica Central i Amèrica del Nord es van reunir al Congrés de la [[Unión Nacional de Agricultores y Ganaderos]]. La primera conferència de la Via Campesina va tenir lloc el 1993 a [[Mons]], [[Bèlgica]], on va ser efectivament constituïda com una Organització Mundial. La seva Segona Conferència Internacional va tenir lloc a [[Tlaxcala]], [[Mèxic]] l'abril de 1996, la Tercera a [[Bangalore]], [[Índia]], el 2000 i la quarta a l'[[Estat de São Paulo]], Brasil, el 2004. L'última conferència internacional fou a [[Maputo]], [[Moçambic]], l'octubre de 2008.

Fundada l'abril de 1992, la Via Campesina va tenir el seu origen en una reunió realitzada a [[Managua]], [[Nicaragua]], quan agricultors i camperols d'Europa, Amèrica Central i Amèrica del Nord es van reunir al Congrés de la [[Unión Nacional de Agricultores y Ganaderos]]. La primera conferència de la Via Campesina va tenir lloc el 1993 a [[Mons]], [[Bèlgica]], on va ser efectivament constituïda com una Organització Mundial. La seva Segona Conferència Internacional va tenir lloc a [[Tlaxcala]], [[Mèxic]] l'abril de 1996, la Tercera a [[Bangalore]], [[Índia]], el 2000 i la quarta a [[Sao Paulo]], Brasil, el 2004. L'última conferència international va tenir lloc a [[Maputo]], [[Moçambic]], l'octubre de 2008.


==Eixos de treball==
==Eixos de treball==

Revisió del 13:04, 14 nov 2012

La Via Campesina és un moviment internacional que coordina organitzacions camperoles, petits i mitjans productors, dones rurals, comunitats indígenes, treballadors agrícoles migrants, joves i sense terra.

La Via Campesina és una coalició de 148 organitzacions a 69 països del món que defensa una agricultura familiar i sostenible. Aquesta coalició va llançar el concepte de sobirania alimentària com el dret dels pobles a definir les seves polítiques agroalimentàries i de produir aliments a nivell local. La sobirania alimentària dóna prioritat a les economies i els mercats locals i nacionals, i atorga el poder de la gestió dels recursos als camperols i agricultors familiars, destacant també la pesca artesanal i el pasturatge tradicional, posant la producció alimentària, la distribució i el consum sobre la base de la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica dels pobles. Des de 2005, La Via Campesina té la seva seu a Jakarta, Indonèsia.


Història

Fundada l'abril de 1992, la Via Campesina va tenir el seu origen en una reunió realitzada a Managua, Nicaragua, quan agricultors i camperols d'Europa, Amèrica Central i Amèrica del Nord es van reunir al Congrés de la Unión Nacional de Agricultores y Ganaderos. La primera conferència de la Via Campesina va tenir lloc el 1993 a Mons, Bèlgica, on va ser efectivament constituïda com una Organització Mundial. La seva Segona Conferència Internacional va tenir lloc a Tlaxcala, Mèxic l'abril de 1996, la Tercera a Bangalore, Índia, el 2000 i la quarta a l'Estat de São Paulo, Brasil, el 2004. L'última conferència internacional fou a Maputo, Moçambic, l'octubre de 2008.

Eixos de treball

Els eixos de treball de la Via Campesina són: sobirania alimentària, reforma agrària, biodiversitat i recursos genètics, dones camperoles, drets humans, migracions i treballadors rurals, agricultura camperola sostenible.