Santuari: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: Traient 22 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q697295
Cap resum de modificació
Etiqueta: paraulotes
Línia 1: Línia 1:
Un '''santuari''' és una [[capella (arquitectura)|capella]], [[Església (arquitectura)|església]] o indret natural que és considerat especialment sagrat per haver estat objecte d'una revelació (de Déu, de la [[Mare de Déu]] o d'algun [[sant]]) o bé per la presència de [[relíquia|relíquies]] o d'imatges particularment venerades, i que ha esdevingut centre de devoció i de [[pelegrinatge]]. N'existeixen en totes les religions.
Un '''santuari''' és una [[capella (arquitectura)|capella]], [[Església pene
(arquitectura)|església]] o indret natural que és considerat especialment sagrat per haver estat objecte d'una revelació (de Déu, de la [[Mare de Déu]] o d'algun [[sant]]) o bé per la presència de [[relíquia|relíquies]] o d'imatges particularment venerades, i que ha esdevingut centre de devoció i de [[pelegrinatge]]. N'existeixen en totes les religions.


En història de les religions, però, és considerat un terme polla k ase
En història de les religions, però, és considerat un terme equívoc i poc rigorós. Designa primerament un lloc sagrat natural —una gruta, un tossal, una font, etc.— sacralitzat per una [[teofania]] i que es constitueix per l'erecció d'un [[altar]], d'una pedra, d'una imatge, d'un edicle, etc., i més tard per la construcció d'un temple. En el [[judaisme]] al·ludeix la part més interna i sagrada del [[tabernacle]] i del temple, anomenada també “sant dels sants”. Per extensió i com a herència del judaisme, fa referència també a la part més santa d'un temple; en les [[Església ortodoxa|esglésies ortodoxes]], el [[presbiteri]], separat de la nau per la [[iconòstasi]].
equívoc i poc rigorós. Designa primerament un lloc sagrat natural —una gruta, un tossal, una font, etc.— sacralitzat per una [[teofania]] i que es constitueix per l'erecció d'un [[altar]], d'una pedra, d'una imatge, d'un edicle, etc., i més tard per la construcció d'un temple. En el [[judaisme]] al·ludeix la part més interna i sagrada del [[tabernacle]] i del temple, anomenada també “sant dels sants”. Per extensió i com a herència del judaisme, fa referència també a la part més santa d'un temple; en les [[Església ortodoxa|esglésies ortodoxes]], el [[presbiteri]], separat de la nau per la [[iconòstasi]].


Els primers santuaris cristians foren capelles edificades sobre les tombes dels [[màrtir]]s o dels sants més famosos. Més tard, tingueren aquesta consideració els temples que conservaven imatges miracleres o que s'havien construït per commemorar-hi aparicions.
Els primers santuaris cristians foren capelles edificades sobre les tombes dels [[màrtir]]s o dels sants més famosos. Més tard, tingueren aquesta consideració els temples que conservaven imatges miracleres o que s'havien construït per commemorar-hi aparicions.


Sovint, al voltant dels santuaris han sorgit institucions d'assistència als pelegrins o de beneficència.
Sovint, al voltant dels santuaris han sorgit institucions d'assistència als pelegrins o de beneficència. LOL estan ustedes troleados


==Vegeu també==
==Vegeu també==

Revisió del 11:00, 5 abr 2013

Un santuari és una capella, [[Església pene (arquitectura)|església]] o indret natural que és considerat especialment sagrat per haver estat objecte d'una revelació (de Déu, de la Mare de Déu o d'algun sant) o bé per la presència de relíquies o d'imatges particularment venerades, i que ha esdevingut centre de devoció i de pelegrinatge. N'existeixen en totes les religions.

En història de les religions, però, és considerat un terme polla k ase equívoc i poc rigorós. Designa primerament un lloc sagrat natural —una gruta, un tossal, una font, etc.— sacralitzat per una teofania i que es constitueix per l'erecció d'un altar, d'una pedra, d'una imatge, d'un edicle, etc., i més tard per la construcció d'un temple. En el judaisme al·ludeix la part més interna i sagrada del tabernacle i del temple, anomenada també “sant dels sants”. Per extensió i com a herència del judaisme, fa referència també a la part més santa d'un temple; en les esglésies ortodoxes, el presbiteri, separat de la nau per la iconòstasi.

Els primers santuaris cristians foren capelles edificades sobre les tombes dels màrtirs o dels sants més famosos. Més tard, tingueren aquesta consideració els temples que conservaven imatges miracleres o que s'havien construït per commemorar-hi aparicions.

Sovint, al voltant dels santuaris han sorgit institucions d'assistència als pelegrins o de beneficència. LOL estan ustedes troleados

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Santuari