Altar

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats sobre altar, vegeu «altar (constel·lació)».

Un altar és una estructura damunt de la qual se celebren rituals religiosos com ara sacrificis, ofrenes, etc. Els altars acostumen a ser el lloc més important d'un temple, una església, etc. Els temples i llocs de culte d'una gran majoria de religions acostumen a estar presidits per altars. També es poden trobar altars en l'àmbit domèstic, sovint dedicats al culte als avantpassats, com el larari dels romans. També hi ha altars laics.

Històricament, s'han fet servir com a altars roques i altres elements naturals encara que les seves formes més habituals són la d'ara (un monòlit, una base de columna) o la de taula.[1]

L'altar serveix per dipositar-hi els objectes del culte o ritus, i per destacar el protagonisme del celebrant o oficiant (normalment un sacerdot), de manera que quedi separat de la resta d'assistents, i subratllar d'aquesta manera el seu contacte més estret amb la divinitat.

Altars en les civilitzacions del món antic[modifica | modifica el codi]

Al món grec sobresurt el monumental Altar de Zeus a Pèrgam, d'època hel·lenística.

Al món romà també es troben altars monumentals com l'Ara Pacis (Altar de la Pau) erigit a Roma en honor de l'emperador August.

A les domus romanes s'hi acostumava a trobar el larari, petit altar domèstic dedicat al culte dels deus Lars.

L'altar en les esglésies cristianes[modifica | modifica el codi]

A les esglésies cristianes, l'altar és a prop del sagrari, on es guarden el pa i el vi consagrats. A sobre acostuma a haver-hi canelobres amb espelmes i una creu, símbol del cristianisme.

Quan en una església hi ha diversos altars, cadascun dels quals té la seva capella, el principal, situat al presbiteri, s'anomena altar major.

Per la importància que l'altar té dins d'una església cristiana, és el lloc al voltant del qual es concentren una majoria d'ornaments i elements decoratius. Entre aquests destaquen el baldaquí, l'antependium o frontal d'altar, sovint complementat amb els laterals d'altar, i sobretot el retaule que s'alça a la part de darrere del l'altar (d'aqui el nom: reretaule) i que pot arribar a assolir un gran desenvolupament.

Altars laics[modifica | modifica el codi]

Entre els altars laics sobresurt el Monument nacional a Víctor Manuel II també anomenat Altar de la Pàtria o Viittoriano, que es troba Roma i que va ser construït al segle XIX per exaltar la unificació d'Itàlia.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.20. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 5 de novembre de 2014].