Pinacle

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquest article tracta del pinacle arquitectònic, per al joc vegeu Pinacle (joc)

Representació gràfica d'un pinacle.

Un pinacle és un element arquitectònic en forma de con, punxegut i, normalment, fet de pedra que se situa al capdamunt, com a coronament, dels contraforts d'una catedral. És característic de l'arquitectura gòtica.[1]

Pel que fa als materials utilitzats per a la seva construcció, solen ser realitzats en pedra, encara que també n'hi ha confeccionats amb plom.

La seva funció no és merament estètica o decorativa també té la finalitat de baixar les forces laterals que venen dels arcbotants perquè es tornin verticals i baixin pel seu pes. Dona una sensació de més altitud a l'edifici, una de les característiques de l'arquitectura gòtica. No obstant això, serveix igualment per reforçar amb el seu propi pes la resistència dels contraforts sobre els quals s'assenta, que a la vegada contraresten l'empenta dels arcbotants.

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.168. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 6 desembre 2014]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pinacle