Cripta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cripta de l'església romànica de Sant Esteve d'Olius.

La cripta (grec antic: ἡ κρυπτή -ῆς ‘volta oculta; cripta’. Substantivació de l'adjectiu verbal κρυπτός, κρυπτή, κρυπτόν. El verb κρύπτειν significava ’tapar, amagar; enterrar, soterrar; mantenir amagada una cosa’) originàriament, era el forat excavat per acollir el cos d'un màrtir per,[1][2] posteriorment, passar a definir el lloc subterrani a l'interior d'una església en que es porten a terme celebracions religioses i enterraments.[3] L'etimologia de la paraula vol dir 'amagar', indicant prou bé la seva significació.

Història[modifica]

Les primeres criptes o grutes sagrades van ser tallades a la roca o bastides sota el sòl, per amagar als ulls profans les tombes dels primers màrtirs cristians.[3] Més tard, sobre aquests hipogeus venerats pels primers cristians, es van elevar capelles i vastes esglésies. Més endavant, s'estableixen criptes sota els edificis destinats al culte, per a tancar-hi els cossos dels sants recollits per la fe dels fidels. Moltes de les esglésies contenen criptes que es remunten a una època molt llunyana: unes només són sales quadrades, encorbades en bressol o en arestes, seguint el mètode antic, adornades a vegades només de fragments de columnes, i de capitells imitant l'arquitectura romana; d'altres són vertaderes esglésies subterrànies amb col·laterals, absis i absidioles. Es penetra habitualment a les criptes per escales que surten dels dos costats del santuari, o fins i tot de l'eix del cor.[4] En alguns casos, com per exemple l'església de Sant Miquel de Hildesheim, es va construir elevada per poder introduir una cripta subterrània.[3]

Desenvolupament[modifica]

Conegudes al primer període cristià, en particular al nord d'Àfrica a Chlef i Djémila a Algèria i l'Imperi Romà d'Orient a l'estudi de Saint John a Constantinoble on les esglésies cristianes havien estat construïdes sobre els mitreus (temples dedicats a Mitra).

La famosa cripta de l'antiga basílica de Sant Pere, dins de la ciutat de Roma, es va desenvolupar cap a l'any 600, com a mitjà per oferir als pelegrins una vista de la tomba de Sant Pere, que, segons la moda romana, estava directament a sota de l'altar major. La tomba es va fer accessible a través d'un passadís subterrani sota el santuari, on els pelegrins podien entrar en una escala, passar per la tomba i sortir, sense interrompre el servei de la comunitat clerical a l'altar més amunt.

Les criptes es van introduir a l'edifici de les esglésies franques a mitjans del segle viii, com a característica de la seva romanització. La seva popularitat es va estendre a Europa occidental sota Carlemany. Els exemples d'aquest període són els més habituals a l'oest medieval primerenc, per exemple a Borgonya: a Dijon i a Tournus.

Després del segle x, en augmentar la seguretat, els requeriments primitius medievals d'una cripta es van esvair, ja que els funcionaris de l'església van permetre que es mantinguessin relíquies en el nivell principal de l'església.[3] A l'època gòtica, les criptes rarament es van construir, però les voltes de les enterraments continuaven construïdes sota les esglésies i esmentades criptes.

Tombes subterrànies[modifica]

En termes més moderns, una cripta és la majoria de les vegades una cavitat funerària de pedra usada per emmagatzemar el difunt. Les criptes solen trobar-se en cementiris i edificis religiosos públics, com ara esglésies o catedrals, però també es troben de vegades sota mausoleus o capelles en finques personals. Les famílies riques o prestigioses sovint tenen una «cripta familiar» o «volta» en la qual s'entregaran tots els membres de la família. Moltes famílies reials, per exemple, tenen criptes vastes que contenen els cossos de desenes d'antigues reials. En algunes localitats, una cripta sobre el terra es denomina més sovint un mausoleu, que també fa referència a qualsevol edifici elaborat destinat a ser un lloc d'enterrament per a un o qualsevol nombre de persones.[cal citació]

Durant el segle xix es va produir una tendència en la construcció de criptes de finques familiars de mida mitjana o gran, generalment col·locades de manera enginyosa a la vora dels terrenys o més comunament incorporades al celler. Després d'un canvi de propietari, sovint es tapiaven i a les escriptures de la casa no es permetia tornar a desenvolupar aquesta zona.[cal citació]

Referències[modifica]

  1. «Diccionaris en català: diccionari català-castellà català-anglès català-francès sinònims». [Consulta: 15 maig 2019].
  2. «Definició de cripta, significat de cripta en català». [Consulta: 15 maig 2019].
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 de la Plaza Escudero, Lorenzo. Diccionario visual de términos arquitectónicos (en castellà). 2a edició. Madrid: Ediciones Cátedra, 2009, p. 170. ISBN 9788437625065. 
  4. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.145. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 28 novembre 2014]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cripta