Diferència entre revisions de la pàgina «Khoges»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Corregit: activitat es quasi > activitat és quasi
m (Corregit: poc a poc -> a poc a poc)
m (Corregit: activitat es quasi > activitat és quasi)
Existia una comunitat ismaïlita a l'Índia abans de la separació entre nizarites i [[mustalites]]. Es suposa que els indis van quedar a la primera. La tradició diu que Satgar Nur, de Daylaman, fou el primer daï a Patan (Gujarat); podria haver estat enviat per l'imam al-Mustansir (1036-1094) o per l'imam al-Hasan "ala dhikrih al-salam" (1162-1166) i hauria convertit al rei indi Siddha Raja Djaysimha (mort vers 1143), però la documentació sobre aquest període manca totalment.
 
Es coneixen alguns noms de caps de la comunitat o ''pir'' (Salah al-Din, Shams al-Din, Nasir al-Din i Sahib al-Din -fill i nét de Shams al-Din-, a més d'alguns no esmentats) però la seva activitat esés quasi desconeguda, i va tenir lloc molt probablement a [[Sind]] i no a Gujarat; en tot cas van progressar a poc a poc i el ''pir'' Sadr al-Din, fill de Sahib al-Din, hauria convertit als khoges, una casta sorgida dels lohanes; els hi hauria donat aquest nom (singular khoja o khodja) del persa ''khwadja'' o ''kwaja'', que vol dir "mestre" en certa forma equivalent al indi ''thakur'' (noble).
 
Sadr al-Din hauria mort en data desconeguda entre 1369 i 1416 segones les fonts (prop de la segona data sembla més probable). El va succeir el seu fill Hasan Kabir al-Din mort entre 1449 i 1490, probablement a l'entorn del 1470. Va seguir el seu germà Tadj al-Din al que es van oposar els seus nebots fills de Kabir i li van fer acusacions, i del disgust es va morir o es va suïcidar; Imam Shah, fill de Kabir va intentar l'adhesió dels khoges del Sind sense èxit i es va establir al Gujarat on va fer moltes conversions i segons la llegenda va convertir fins i tot al sultà Mahmud Shah I Begra Gudjarati (1458-1511) la filla del qual s'hauria cast amb Nar Muhammad, fill d'Imam Shah. Aquest va morir a Pirana (fundada per ell mateix) el 1513 i Nar Muhammad el va succeir i es creu que en el su temps es va produir un conflicte quan es va proclamar imam ismaïlita pel damunt del de Pèrsia i va formar la comunitat imamshàhida arrossegant a una part dels ismaïlites del Gujarat. Sembla que va passar algun temps fins que fou enviat un altra ''pir'' des de Pèrsia però no va tenir èxit i es va establir amb alguns seguidors a Navanagar i el 1584 a Bhuj on va morir el 1593.
1.154.947

modificacions

Menú de navegació