Diòcesi: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Contingut canviat per «Pos ná, es algo que bueno... no sé».
Línia 1: Línia 1:
Pos ná, es algo que bueno... no sé
Una '''diòcesi''' és un [[districte]] o [[territori]] de l'[[església catòlica]] on té, i hi exerceix [[jurisdicció]] espiritual, un [[prelat]]: [[arquebisbe]], [[bisbe]], etc. Les diòcesis es poden agrupar, al seu torn, en [[províncies eclesiàstiques]], al capdavant de les quals hom hi troba una [[arxidiòcesi]].

== Les diòcesis en terres catalanoparlants ==
A [[Catalunya]] hi ha el [[bisbat d'Urgell]] (que abraça també el [[Principat d'Andorra]]), el [[bisbat de Lleida]], el [[bisbat de Solsona]], el [[bisbat de Vic]], el [[bisbat de Girona]], el [[bisbat de Tortosa]] (que agafa les comarques del nord del [[País Valencià]]), el [[bisbat de Perpinyà]] (antigament [[bisbat d'Elna]], que abraça tota la [[Catalunya Nord]]), el [[bisbat de Terrassa]] (a l'[[alta edat mitjana]] [[bisbat d'Ègara]]), el [[bisbat de Sant Feliu]], l'[[arquebisbat de Tarragona]] i l'[[arquebisbat de Barcelona]]. El de Tarragona lidera tots els bisbats catalans, llevat de Terrassa i Sant Feliu, liderats pel de Barcelona (de fet, aquests dos darrers són segregacions del de Barcelona). La [[Franja de Ponent]] estava adscrita, fins al {{segle|XX|s}}, a diòcesis catalanes. El [[1957]] [[el Matarranya]] va passar del [[bisbat de Tortosa]] al [[bisbat de Saragossa]], i el [[1997]] la resta de comarques franjolines van passar del [[bisbat de Lleida]] al [[bisbat de Barbastre-Montsó]], malgrat que el [[bisbat de Lleida]] té les seves arrels a l'antic [[bisbat de Roda de Ribagorça]].

Els bisbats d'[[bisbat d'Empúries|Empúries]] i de [[bisbat de Besalú|Besalú]] tingueren una existència efímera.

A les [[Illes Balears]] hi ha el [[bisbat de Mallorca]], el [[bisbat de Menorca]] (creat per segregació de l'anterior) i el [[bisbat d'Eivissa]] (creat per segregació del de Tarragona al [[segle XVIII]]). Aquest darrer abraça [[les Pitiüses]]. -A

Al País Valencià hi ha el [[bisbat de Tortosa]], el [[bisbat de Sogorb-Castelló]] (antigament [[bisbat de Sogorb]], de menys extensió, però que va agafar la [[plana de Castelló]] del [[bisbat de Tortosa]]), l'[[arxidiòcesi de València]] i el [[bisbat d'Oriola-Alacant]].

== Vegeu també ==
* [[Diòcesis dels Països Catalans]]
{{Commonscat}}
{{Autoritat}}

{{ORDENA:Diocesi}}
[[Categoria:Bisbats| ]]

Revisió del 18:28, 7 març 2018

Pos ná, es algo que bueno... no sé