Pangrama: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
Milloro una mica l'article
Línia 1: Línia 1:
Un '''pangrama''' és una [[frase]] o sintagma amb sentit complet que té totes les lletres de l'[[alfabet]] d'una llengua. S'usen sobretot en [[tipografia]], per mostrar tots els tipus de grafies d'una font, o com a [[joc de paraules]]. Les condicions per fer un bon pangrama és que la construcció sigui versemblant i com més curta millor, per evitar les repeticions de lletres al màxim.
Un '''pangrama''' (del grec: παν γραμμα, «totes les lletres») o '''frase holoalfabètica''' és una [[frase]] o sintagma amb sentit complet que té totes les lletres de l'[[alfabet]] d'una llengua. S'usen sobretot en [[tipografia]], per a mostrar tots els tipus de grafies d'una font, provar equips, desenvolupar habilitats amb l'escriptura, cal·ligrafia o tecleig i com a [[joc de paraules]]. Les condicions per fer un bon pangrama és que la construcció sigui versemblant i com més curta millor, per evitar les repeticions de lletres al màxim.


En cert sentit, el pangrama és l'oposat al [[lipograma]], on la intenció és ometre una o més lletres.
El megapangrama és el pangrama de menys de cent caràcters que utilitza no només totes les lletres de l'alfabet, sinó també les lletres modificades. El megapangrama català conté un total de 37 lletres (abcdefghijklmnopqrstuvwxyzàèéïíòóüúçl·l).

Un exemple de pangrama en català és: «Jove xef, porti whisky amb quinze glaçons d'hidrogen, coi!» Aquest pangrama conté els 26 caràcters bàsics de l'alfabet llatí i la [[ce trencada]], però, no pas la [[ela geminada]] ni cap vocal accentuada.

El pangrama en anglès més conegut és «The quick brown fox jumps over the lazy dog.» S'ha usat des d'almenys el segle XIX i fou usat per [[Western Union]] per a provar el aparells de comunicació Telex / TWX. Actualment s'usa en programes informàtics (principalment el visors de lletres del MS Windows) per a mostrar tipus de lletra a l'ordinador.

Existeixen pangrames en qualsevol llengua que usi un sistema alfabètic per a escriure. Un exemple de pangrama en alemany és «Victor jagt zwölf Boxkämpfer quer über den großen Sylter Deich», que conté totes les lletres, incloent-hi les vocals amb [[umlaut]] (ä, ö, ü) i la [[ß]]. S'ha usat des d'abans del 1800.


Un exemple de megapangrama en català és: «“Dóna amor que seràs feliç!”. Això, il·lús veí i company geniüt, ja és un lluït rètol d'onze kWh.», o també la frase «Jove xef, porti whisky amb quinze glaçons d'hidrogen, coi!»


{{commonscat}}
{{commonscat}}

Revisió del 22:07, 25 ago 2018

Un pangrama (del grec: παν γραμμα, «totes les lletres») o frase holoalfabètica és una frase o sintagma amb sentit complet que té totes les lletres de l'alfabet d'una llengua. S'usen sobretot en tipografia, per a mostrar tots els tipus de grafies d'una font, provar equips, desenvolupar habilitats amb l'escriptura, cal·ligrafia o tecleig i com a joc de paraules. Les condicions per fer un bon pangrama és que la construcció sigui versemblant i com més curta millor, per evitar les repeticions de lletres al màxim.

En cert sentit, el pangrama és l'oposat al lipograma, on la intenció és ometre una o més lletres.

Un exemple de pangrama en català és: «Jove xef, porti whisky amb quinze glaçons d'hidrogen, coi!» Aquest pangrama conté els 26 caràcters bàsics de l'alfabet llatí i la ce trencada, però, no pas la ela geminada ni cap vocal accentuada.

El pangrama en anglès més conegut és «The quick brown fox jumps over the lazy dog.» S'ha usat des d'almenys el segle XIX i fou usat per Western Union per a provar el aparells de comunicació Telex / TWX. Actualment s'usa en programes informàtics (principalment el visors de lletres del MS Windows) per a mostrar tipus de lletra a l'ordinador.

Existeixen pangrames en qualsevol llengua que usi un sistema alfabètic per a escriure. Un exemple de pangrama en alemany és «Victor jagt zwölf Boxkämpfer quer über den großen Sylter Deich», que conté totes les lletres, incloent-hi les vocals amb umlaut (ä, ö, ü) i la ß. S'ha usat des d'abans del 1800.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pangrama