Pangrama

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pangrama en català.

Un pangrama (del grec: παν γραμμα, 'totes les lletres') o frase holoalfabètica és una frase o sintagma amb sentit complet que té totes les lletres de l'alfabet d'una llengua. S'usen sobretot en tipografia, per a mostrar tots els tipus de grafies d'una font, provar equips, desenvolupar habilitats amb l'escriptura, cal·ligrafia o tecleig i com a joc de paraules. Les condicions per fer un bon pangrama és que la construcció sigui versemblant i com més curta millor, per evitar les repeticions de lletres al màxim.

En cert sentit, el pangrama és l'oposat al lipograma, on la intenció és ometre una o més lletres.

Un exemple de pangrama en català és: «Jove xef, porti whisky amb quinze glaçons d'hidrogen, coi!».[1] Aquest pangrama conté els 26 caràcters bàsics de l'alfabet llatí i la ce trencada, però, no pas l'ela geminada ni cap vocal accentuada o amb dièresi. Un exemple que inclou l'ela geminada però sense accent obert ni dièresi és «Jove ximpanzé que fa whisky il·legal d'arç i tabac».[2] Un altre exemple que sí que conté vocals accentuades, ela geminada, ce trencada i dièresi és: «El fal·laç pingüí zoòfob menja un yg d'haixix, roques i kiwis covats».

El pangrama en anglès més conegut és «The quick brown fox jumps over the lazy dog». S'ha usat des d'almenys el segle xix i fou usat per Western Union per a provar el aparells de comunicació Telex / TWX. Actualment s'usa en programes informàtics (principalment el visors de lletres del MS Windows) per a mostrar tipus de lletra a l'ordinador.

Existeixen pangrames en qualsevol llengua que usi un sistema alfabètic per a escriure. Un exemple de pangrama en alemany és «Victor jagt zwölf Boxkämpfer quer über den großen Sylter Deich», que conté totes les lletres, incloent-hi les vocals amb umlaut (ä, ö, ü) i la ß. S'ha usat des d'abans del 1800.

Referències[modifica]

  1. «Pangrames catalans (fil al Racó Català)», 04-01-2005. [Consulta: 26 agost 2018].
  2. «252 Pangrames catalans + 1 d'en Palau i Fabre + l'Iroha japonès». [Consulta: 31 gener 2024].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pangrama