Península de Malacca: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 47: Línia 47:
[[lv:Malakas pussala]]
[[lv:Malakas pussala]]
[[mk:Малајски Полуостров]]
[[mk:Малајски Полуостров]]
[[mr:मलाय द्वीपकल्प]]
[[ms:Tanah Melayu]]
[[ms:Tanah Melayu]]
[[nl:Malakka (schiereiland)]]
[[nl:Malakka (schiereiland)]]

Revisió del 23:17, 11 nov 2010

Localització de la península de Malacca

La península de Malacca, també coneguda com a península Malaia (en malai Tanah Melayu, en tai คาบสมุทรมลายู Khap Samut Malayu), és un llarg i estret apèndix del continent asiàtic, la major península del sud-est asiàtic i també el punt més austral d'Àsia. El seu punt més estret és l'istme de Kra.

Geografia

La costa sud-oest està separada de l'illa de Sumatra per l'estret de Malacca. A l'est, enllà de la mar de la Xina Meridional, hi ha l'illa de Borneo. La costa sud està separada de l'illa de Singapur per l'estret de Johor. Políticament està dividida en territoris pertanyents a Myanmar, Tailàndia i Malàisia (Singapur, en ser una illa, no forma part de la península de Malacca).

  • El nord-oest és la part més al sud de Myanmar, l'antiga Birmània.
  • La regió central i el nord-est correspon a la part meridional de Tailàndia.
  • El sud és la part continental de Malàisia, coneguda com la Malàisia Peninsular o Malàisia Occidental.

El terme malai Tanah Melayu ("terra malaia") és usat políticament de vegades per cridar a la unitat dels pobles de la península sota una sola nació malaia. Si bé aquesta unitat es va aconseguir amb la creació de l'estat de Malàisia, encara queda una majoria de població malaia a la part sud de Tailàndia, una àrea que formava part del regne malai de Pattani. Hi ha, a més, una minoria malaia a l'illa de Singapur, de població majoritàriament xinesa, la qual van adquirir els britànics (Thomas Stamford Raffles) al soldanat de Johor el 1819.

Vegeu també