Antioquia de Pisídia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: az:Antiox Pisidiy
m r2.7.1) (Robot afegeix: id:Antiokhia, Pisidia
Línia 15: Línia 15:
[[fi:Antiokia (Pisidia)]]
[[fi:Antiokia (Pisidia)]]
[[fr:Antioche de Pisidie]]
[[fr:Antioche de Pisidie]]
[[id:Antiokhia, Pisidia]]
[[it:Antiochia di Pisidia]]
[[it:Antiochia di Pisidia]]
[[pl:Antiochia Pizydyjska]]
[[pl:Antiochia Pizydyjska]]

Revisió del 16:41, 7 set 2011

Antioquia de Pisídia (Ἀντιόχεια τῇ Πισιδίᾳ) fou una ciutat de Psídia a la part sud de les muntanyes entre Frígia i Pisídia. Estrabó diu que Philomelium, un altra ciutat fronterera, era a la part nord (aquesta ciutat fou inclosa a la província de Pisídia al segle IV). Es creu que correspon a la moderna Yalobatch (Akshehr correspondria a Philomeium).

Les restes, nombrosos, inclouen grans edificis fets amb gran pedres, probablement esglésies, muralles, 20 arcs perfectes, un aqueducte, part d'un temple dedicat a Dionís, i un petit teatre. Una construcció esta tallada a la roca i forma una cambra quadrada, i amb força restes de marbre i columnes; es pensa que podria ser un annex d'un temple (probablement el de Men Arcaeus, adorat a Antioquia).

Probablement fou fundada com a colònia de Magnèsia del Meandre. Va passar als perses, macedonis, selèucides i el 188 aC al Regne de Pèrgam. Va tornar al romans després del 133 aC i en temps d'August fou feta colònia amb el títol d' Antioquia Cesarea. Fou visitada per Sant Pau i Sant Bernabé; la ciutat tenia una nombrosa colònia jueva.

A finals del segle III fou feta capital provincial de Pisídia i al segle IV esdevingué la seu metropolitana.